https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Jasper Pillen wil soepeler test- en inreisbeleid voor Britten tegen herfstvakantie

Zullen Britse toeristen ook Brugge in de sneeuw komen bewonderen? © gf
Bron: Belga

De combinatie van de Brexit en de coronacrisis zorgt ervoor dat Britse toeristen maar moeilijk de weg vinden naar België. Dat klaagt Kamerlid en Brugs schepen Jasper Pillen (Open Vld) aan. “Het toerisme naar onze kunststeden of naar de Westhoek bijvoorbeeld lijdt daar sterk onder”, zegt hij. Hij wil dat België het voorbeeld van Spanje en Frankrijk volgt en tegen de herfstvakantie een soepeler test- en inreisbeleid voor Britten invoert.

Door de Brexit is het Verenigd Koninkrijk een zogenaamd derde land voor België. In combinatie met de coronacrisis zorgt dat statuut ervoor dat toeristen en andere reizigers uit het VK behalve een vaccinatiecertificaat ook een negatieve PCR-test moeten voorleggen als ze naar ons land komen. Volgens Jasper Pillen dreigt die “administratieve rompslomp” grote gevolgen te hebben, zeker met de herfstvakantie en Wapenstilstand in aantocht.

“De herdenkingsdagen en -plechtigheden staan voor de deur. Britse toeristen zakken normaal massaal af naar ons land. Dit jaar dreigen ze echter af te haken”, zegt hij. Volgens hem dreigt een grote financiële aderlating voor onder meer het toerisme in de Westhoek, terwijl in Brugge de gevolgen nu al voelbaar zijn. Uit een recente bevraging blijkt volgens Jasper Pillen dat Britten momenteel slechts 2,2 procent vertegenwoordigen van de toeristen, terwijl dat aandeel normaal op 25 à 30 procent ligt.

Alternatieve regeling

Concreet wil hij dat de federale regering een alternatieve regeling voor de Britten uitwerkt, zoals Spanje en Frankrijk eerder al deden. “België moet de Spaans-Franse werkwijze volgen zodat we Britse toeristen en scholen een versoepeling kunnen garanderen en zodat ze hun reis alsnog plannen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.