Stijging faillissementen: West-Vlaanderen doet het minst slecht

© Getty Images/iStockphoto
Laurens Kindt

2019 was net geen recordjaar voor wat betreft het aantal gefailleerde ondernemingen. Dat blijkt uit cijfers van Graydon. Onze provincie houdt het verlies beperkt en is daarmee de beste provincie van België.

In 2019 legden in België in totaal 11.817 ondernemingen de boeken neer. Dat is maar liefst ruim tien procent meer dan in 2018. Daarmee is 2019 het jaar met het grootste aantal faillissementen ooit, afgezien van het recordjaar 2013. Opvallend is dat het dit jaar vooral bouwondernemingen waren die failliet gingen en niet, zoals traditioneel wel het geval is, ondernemingen in de horecasector. In het Vlaams Gewest gingen 2.086 bouwondernemingen failliet. De horecasector volgt nipt met 2.072 faillissementen. De top drie wordt afgesloten door de kleinhandel met 1.307 faillissementen.

In onze provincie mat Graydon ook een stijging van het aantal faillissementen, al blijft die stijging in West-Vlaanderen ‘beperkt’ tot ruim zes procent. Daarmee is West-Vlaanderen de Belgische provincie waar het aantal faillissementen het minste stijgt. In onze provincie staat de horeca wel op één wat betreft het aantal faillissementen (179). De bouwsector volgt met 159 faillissementen, in de sector van de kleinhandel gingen 109 ondernemingen in faling.

Opvallend: in de top tien van gefailleerde bedrijven met het grootste potentiële banenverlies staan er drie ondernemingen met zetel in West-Vlaanderen. Op plaats één prijkt Belle’s uit Rollegem, een onderneming die actief was in de sector van de poetshulpen. Daar waren 636 jobs in gevaar, maar volgens curator Kathleen Segers is dat niet het geval. “Het handelsfonds en het personeel van die onderneming was al overgenomen voor het faillissement. Niemand is daar dus zijn job verloren, die mensen hebben alleen een andere werkgever”, klinkt het. Op plaats acht staat bvba ‘t Land uit Blankenberge, een horecazaak. De top tien wordt afgesloten door de nv Frima uit Oostende, een diepvriesmaaltijdenbedrijf.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.