Duizendtal leerkrachten voert actie in Oostende tegen rapport van Commissie van Wijzen

Een duizendtal leerkrachten en ander onderwijzend personeel kwamen woensdag samen in Oostende om actie te voeren tegen het rapport van de Commissie van Wijzen. © Belga

Een duizendtal leerkrachten en ander onderwijzend personeel kwamen woensdag samen in Oostende om actie te voeren tegen het rapport van de Commissie van Wijzen. De drie onderwijsvakbonden zijn niet akkoord met het rapport en voelen zich niet gehoord.

ACOD Onderwijs, COC en VSOA Onderwijs verwerpen het rapport van de Commissie van Wijzen. Die commissie moest in opdracht van minister Ben Weyts een visie uittekenen voor een modern personeelsbeleid in het onderwijs, maar volgens de drie vakorganisaties slaagt het rapport daar niet in. “Met fantasieën, ondoordachte maatregelen en recepten uit het verleden gaan we het onderwijs niet kwaliteitsvol en aantrekkelijk maken in de toekomst”, stellen ze.

“Niet gehoord”

Na het protest van dinsdag in Antwerpen, verzamelde woensdag een duizendtal werknemers uit het onderwijs op het Sint-Petrus-en-Paulusplein in Oostende. Van daaruit gaat de optocht over de Zeedijk richting de Drie Gapers, waar de verschillende vakbonden nog toespraken houden. “De voorstellen van de Commissie van Wijzen zijn voor veel personeelsleden het tegenovergestelde van wat nodig is”, klinkt het bij de vakorganisaties. “De personeelsleden, de echte experten, worden opnieuw niet gehoord door de beleidsmakers. Met onze acties willen we onze leden en iedereen die zich daarbij wil aansluiten, de kans geven om die stem luider te laten klinken.”

Van objectieve naar subjectieve criteria

Volgens het onderwijspersoneel wordt er in het plan te veel macht aan de scholen zelf gegeven. “Momenteel hebben wij objectieve criteria om vaste benoemingen vast te leggen, om te bepalen hoeveel uur je voor de klas mag staan en welke verloning je daarvoor krijgt. Nadien zal dat allemaal subjectief zijn”, zegt algemeen secretaris van ACOD Onderwijs, Nancy Libert. “Een directeur zal kunnen bepalen wie een vaste benoeming krijgt en ook kunnen beslissen over de verloning. Daar zit niemand op te wachten.”

Volgens Libert zijn er andere behoeften in het onderwijs. “En daar komt dit plan niet aan tegemoet. Wij zijn een keer mogen gaan naar de commissie en wij vinden weinig tot niets terug van onze voorstellen in dat plan. Onze mensen voelen dat er niet naar hen wordt geluisterd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier