Alle Lidl-filialen om 14 uur terug open: de vakbonden en directie bereiken voorakkoord

De supermarkt in Harelbeke hield de deuren sinds 13 oktober stevig gesloten, net zoals vele andere West-Vlaamse filialen. © KURT DESPLENTER BELGA
Phebe Somers

De storm is tijdelijk gaan liggen bij Lidl. In de nacht van maandag op dinsdag werd eindelijke een voorakkoord bereikt tussen de directie en de vakbonden, zo komt er tijdelijk een einde aan de staking die al sinds 13 oktober in een deel van de filialen bezig is. Om 14 uur openen dus ook heel wat West-Vlaamse filialen die gisteren nog dicht waren.

Het gaat onder andere over de winkel in Ieper. Zij kregen van de directie toelating om deze voormiddag achter gesloten deuren alles in orde te brengen. Officieel is de staking dus sinds deze ochtend opgeschort. Dat meld Lindsey Verhaeghe, regionaal secretaris van het BBTK. “Het overleg tussen de federale vakbondsafgevaardigden en de directie van Lidl heeft geduurd van 8 uur ’s ochtends tot 2 uur ’s nachts.”

Vereenvoudigd takenpakket

Een onderhandeling van lange adem dus, maar wel eentje met resultaten waar beide partijen tevreden over zijn. Eerst en vooral werden er afspraken gemaakt rond de tijdsmeting van het takenpakket. Die zal gedurende twee weken uitgevoerd worden en gespreid plaatsvinden, enerzijds tussen april en juni, anderzijds tussen september en november. Aansluitend zullen de basisproductiviteitsdoelstellingen voor 2022 dezelfde blijven als in 2021. “Normaal gezien worden die elk jaar verhoogd, maar dat is nu gewoon niet haalbaar”, verduidelijkt Lindsey.

Verschillende taken doorschuiven naar externen staat al langer op de agenda

Om de werkdruk te verlagen neemt de werkgever verder nog enkele aanvullende operationele maatregelen. Filialen zullen meer mogelijkheden krijgen om producten terug te sturen naar het depot wanneer die niet voldoende worden verkocht, niet meer actueel zijn of wanneer er gewoon disproportioneel te veel voorraad is. Daarnaast worden de eerstvolgende herinrichtingen van de versafdelingen geannuleerd, alsook de introductie van nieuwe producten in het vaste assortiment. Tot slot wordt de inrichting van de actiehoek, zoals binnenkort voor de kerstcampagne moet gebeuren, uitbesteed aan een extern bedrijf. “Verschillende opdrachten doorschuiven naar externen staat al langer op de agenda, zoals bepaalde poetstaken, dus mogelijks worden daar nog meerdere zaken over vastgelegd de komende weken”, klinkt het.

Ademruimte voor personeel

© KURT DESPLENTER BELGA

Ook het tekort aan ‘handen’ wordt aangepakt. In 2018 werd besloten dat elke Lidl-winkel 42 extra contracturen krijgt om de werkdruk te verlagen, maar eerder dit jaar werd aangekondigd dat deze uren opnieuw zouden ingetrokken worden. In het voorakkoord staat nu dat die uren tóch zullen behouden worden én dat elk filiaal bovenop de huidige totale benodigde contracturen nog eens 14 extra uren mag invullen, dit tot 30 juni 2022. “Die tijd zal gebruikt worden om op andere vlakken wijzigingen door te voeren en bepaalde processen te optimaliseren om de werkdruk te verlagen op een andere manier dan door steeds extra personeel in te zetten”, zegt Lindsey.

De bijkomende uren zullen eerst en vooral worden ingevuld door reeds actieve personeelsleden die nu nog deeltijds werken. Om nieuwe werkkrachten aan te trekken belooft de directie om een beter aanwervingsbeleid te hanteren, maar de inhoudelijke omkadering hiervoor ontbreekt nog. Dit zal uitgetekend worden na de gesprekken over onder andere welzijn, flexibiliteit… “De concretisering van alle plannen zal zeker nog veel tijd in beslag nemen, geloof me”, waarschuwt Lindsey. Hoe dan ook willen de vakbonden vermijden dat de uren worden opgenomen door studenten, want zo worden ze steeds opgevangen door tijdelijke statuten. “Dat zorgt vroeg of laat weer voor problemen.”

Betere ziekteregeling

Naast alle andere maatregelen krijgen de knelpuntfilialen waar het ziektepercentage hoger dan 8 procent is 10 extra contracturen (bovenop de 42 reeds bestaande en de 14 bijkomede uren). De locaties waar de bezetting minder dan 95,5 procent is en waar het personeelsverloop te groot is mogen rekenen op 22 extra uren.

Tot slot werd er een drastische versterking van de vliegende ploeg vastgelegd. De vakbonden en directie klopten af op één voltijds equivalent per 30 werknemers, die dus kan invallen bij ziekte. Bij medische controle moeten de afspreken tevens beter worden nageleefd, wat volgens de vakbonden nu allesbehalve het geval was.

Het akkoord ziet er goed uit, maar de concretisering ervan zal nog veel tijd in beslag nemen

Alle aspecten van het voorakkoord worden nu door de vakbonden voorgelegd aan de werknemers zelf. Op 22 november vindt het volgende overleg plaats. “Ik denk dat dit wel een mooi akkoord is, ik verwacht niet dat er binnenkort een nieuwe staking zal plaatsvinden. Maar je weet natuurlijk nooit hoe de feedback op de werkvloer zal luiden”, besluit Lindsey.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier