Politie controleert horeca, maar doet dat zonder meetlat

Redactie KW

De 19 politiezones van West-Vlaanderen zullen dit weekend extra controleren of de maatregelen in de horecasector worden gerespecteerd. Klanten kunnen een boete van 250 euro krijgen. Voor uitbaters loopt dat op tot 750 euro. Dat blijkt uit een rondvraag door deze krant.

De heropstart van de horecasector is vlot verlopen, valt bij de politiezones te horen. “We hebben amper inbreuken vastgesteld, maar de grote test volgt dit weekend”, zegt korpschef Philip Caestecker van PZ Oostende.

“Wij zetten extra mensen op het terrein in en deze zogenaamde coronapatrouilles zullen vooral ‘s avonds en ‘s nachts op de cafés en restaurants focussen. Daarbij gaan we ook zaken binnen om te controleren of alles volgens de regels verloopt. Indien dat niet zo is, zullen we eerst sensibiliseren en advies geven. Maar wie halsstarrig weigert de maatregelen na te leven, zal beboet worden.” Korpschef Johan Geeraert van PZ Polder pleit ook voor realisme. “Wij nemen onze meetstok niet mee om cafés te controleren. We rekenen op het gezond verstand van de uitbaters.”

Liever niet beboeten

Die boetes zijn volgens een ministerieel besluit vastgelegd: 250 euro voor klanten die de maatregelen niet respecteren en 750 euro voor horeca-uitbaters. “Op die manier hopen we ook dat iedereen zijn gezond verstand gebruikt”, pikt Luc Verbeure van PZ Regio Tielt in.

“Maar we staan aan dezelfde kant als de mensen die in de horeca aan de slag zijn. We willen de veiligheid garanderen en daarom moeten de voorwaarden strikt nageleefd worden. Daarom gaan we ook vooraf in alle cafés en restaurants van onze zone langs, om iedereen nog eens op deze verplichtingen te wijzen. Verbaliseren is het laatste wat we willen.”

Ook het verbod op samenscholingen blijft gehandhaafd. “Zeker aan de kust”, benadrukt Dennis Goes van PZ Bredene/De Haan. “Pleinen, dijken, stranden en parken blijven we in het oog houden.” Al wordt daar enige redelijkheid aan de dag gelegd. “De bubbels mogen groter, maar groepen die de toegelaten capaciteit van 10 mensen ver overschrijden, zullen we wel aanspreken. Iedereen moet nu gewoon helder nadenken”, vult Carl Vyncke van PZ Riho aan.

Alcohol en drugs

Alcoholcontroles zijn vanaf dit weekend wél weer vaste kost. “Al zijn die eigenlijk nooit weg geweest”, benadrukt Lien Depoorter van PZ Brugge.

“De reguliere controles bleven gewoon plaatsvinden, maar tijdens de beginweken van de lockdown was er amper volk op de baan. Nu organiseren we ook weer onze gerichte ZAD-controles (zonder alcohol en drugs, red.) en zullen we via sociale media duidelijk maken dat rijden en verdovende middelen niet met elkaar rijmen. Dat was al voor de uitbraak van het coronavirus zo en die regels zijn niet veranderd.” (PVH/OV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.