Pitch Night heeft succes: 9 studenten krijgen onderdak in Hangar K in Kortrijk

Voortan staat elke maand een gelijkaardige Pitch Night voor student-ondernemers gepland. © BILD
Olaf Verhaeghe

De eerste Pitch Night van Start@K heeft negen student-ondernemers een stevig duwtje in de rug opgeleverd. Zij krijgen de kosten voor het aanvragen van hun ondernemersnummer terugbetaald van de stad Kortrijk en mogen binnen de Hangar K-muren voortwerken aan hun onderneming. “Wij kijken al uit naar welke creatieve ideeën de Kortrijkse student-ondernemers nog in petto hebben”, is schepen Kelly Detavernier enthousiast.

Op8 oktober ging Start@K van start, het nieuwe initiatief van Stad Kortrijk, Hangar K en de kennisinstellingen KU Leuven Campus Kulak, Howest, Vives en UGent campus Kortrijk, met de steun van VLAIO. Op het programma stonden sprekers zoals Lowie Vermeersch van Granstudio en Hassan Al Hilou, evenwel als student-ondernemers Anjo Wychuyse en Jotte Mallisse, maar ook Hangar K residents Gunther Ghysels van Get Driven en Marie Van den Broeck van My Add On.

Vijf ondernemingen

Met deze inspiratie konden geïnteresseerde studenten hun motivatie meteen komen presenteren op de Pitch Night. Elke student of studententeam kreeg vier minutenom hun idee uit de doeken te doen, met daarna een vragenronde van vijf minuten. Uit de 17 ingeschreven studenten werden uiteindelijk negen studenten geselecteerd die al meteen hun plaatsje in Hangar K kregen om verder te werken aan hun plannen.

De eerste geselecteerde studenten voor het traject zijn het team van ExponentialGREEN (Thomas Denoulet, Wouter Huyghe, Agan Iseni, Lucas Van Walleghem en Dries Vanhooren), Storything (Egon Gevaert), Mathieu Nijs, Ort (Oole Ryckoort) en Fran Van Labeke. Hun ideeën kwamen uit diverse sectoren: zowel diensten als producten, gaande van recyclageoplossingen tot digitale services.

Maar ook de andere studenten vertrokken niet met lege handen. Elk van hen werd doorverwezen naar een beter passende partner of een businesscoach om verder te werken aan hun plannen. “Met Start@K willen we onze studenten tonen dat ondernemen en studeren wel degelijk samen kan gaan”, zegt schepen van Onderwijs Kelly Detavernier (N-VA). “De kennis die ze tijdens dit traject kunnen opdoen is een serieuze meerwaarde bovenop hun opleiding.”

“In de eerste Pitch Night werden al enkele creatieve ideeën op tafel gelegd. Ik kijk er naar uit wat onze studenten nog allemaal in petto hebben. Met de stad willen we de drempel tot ondernemerschap alvast zo laag mogelijk houden en nemen voor deze startende student-ondernemers graag de kost voor het aanvragen van het ondernemersnummer op ons.”

Tweede event op 19 november

Start@K houdt voortaan op maandelijkse basis een Pitch Night. De volgende editie zal plaatsvinden op donderdag 19 november om 18 uur. Geïnteresseerden kunnen zich registreren via de website www.startatk.be waar alle informatie beschikbaar is.

Belangrijk is dat ze de jury met hun motivatie en enthousiasme kunnen overtuigen en zelf al even nadenken wat ze nog nodig hebben om hun project werkelijkheid te laten worden. De meerdere instapmomenten hebben als voordeel dat studenten elkaar ook steeds kunnen helpen en inspireren tijdens het traject. Naast de pitchsessies zal Start@K ook laagdrempelige sessies organiseren die breed toegankelijk zijn voor alle studenten met interesse in ondernemen.

Stad Kortrijk engageert zich om de kost van 90 euro voor het aanvragen van een ondernemingsnummer op zich te nemen. Dit jaar ligt de doelstelling op 25 startende student-ondernemers. De komende jaren wil de Stad Kortrijk dat aantal zien toenemen naar 60 student-ondernemers per jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier