Passendale is een bier rijker dankzij Henk en Stef: “We gebruiken enkel Belgische ingrediënten”

Henk Lemaire en Stef Dejonghe in hun gloednieuwe brouwerij op het domein van Waterfields in Passendale. (foto ZB)©zenon bekaert beselare
Henk Lemaire en Stef Dejonghe in hun gloednieuwe brouwerij op het domein van Waterfields in Passendale. (foto ZB)©zenon bekaert beselare
Redactie KW

Begin april zal iedereen kunnen proeven van een lekkere OBUZ: een bier gebrouwd met passie en ingrediënten van Passendaalse bodem. Henk Lemaire en Stef Dejonghe zijn de spilfiguren achter het bijzondere biertje.

Al enkele jaren spelen Henk Lemaire en Stef Dejonghe met het idee om bier te brouwen. Begin april wordt hun droom werkelijkheid en zal OBUZ bij de echte bierliefhebbers de smaakpapillen verwennen. Samen richtten ze Waterfields Brewery BV op.

Henk is de brouwer van dienst en woont in de Canadalaan 63 te Passendale, waar het brouwen plaatsvindt. De boerderij is al vier generaties lang in handen van de familie Lemaire. Voor de opstart van de brouwerij werden er dieren en gewassen gekweekt op de boerderij en werd er een feestzaal met B&B uitgebaat. Henk werkte jarenlang als hoofdbrouwer in een Roeselaarse brouwerij. Stef Dejonghe is een geboren en getogen Passendalenaar. Hij runt al meer dan 30 jaar het reclamebureau Adfundum in Rumbeke.

Boerderijbier

De echtgenote van Stef, Sophie Vantomme, verzorgt bij Waterfields Brewery alle interne administratie en contacten met klanten. “Een tweetal jaar geleden startten Henk en Stef met het project, maar het idee borrelde al jaren”, verduidelijkt Sophie.

“Henk heeft altijd een grote passie gehad voor bier. Naast het volgen van een cursus heeft hij al 20 jaar ervaring als hoofdbrouwer. Ook Stef wou, naast zijn reclamebureau, altijd al iets zelf produceren.” De brouwers omschrijven hun OBUZ als een puur boerderijbier, omdat het bier wordt gebrouwd met gerst die gezaaid en geoogst werd op de gronden rond de boerderij. Het brouwen en bottelen gebeurt in de loods op de boerderij.

Lokaal karakter

Met OBUZ doet Passendale als biergemeente zijn naam alle eer aan, want OBUZ is al het derde bier dat met het Passendale te maken heeft. “De naam van het bier verwijst ook naar het oorlogsverleden. In de gronden waar de gerst geweekt wordt, werden destijds heel veel obussen gevonden.”

De OBUZ wordt door Henk, Stef en Sophie omschreven als een Special Blond met de smaak van een zwaarder bier maar een lichter alcoholgehalte. Het unieke in de productie is dat er enkel Belgische en als het kan alleen maar lokale ingrediënten worden gebruikt. “We zijn ervan overtuigd dat het in de smaak zal vallen. Het is zeker de bedoeling ons bier te commercialiseren”, gaat Sophie door.

“We willen zoveel mogelijk produceren, maar het lokale karakter willen we altijd blijven behouden. Bij het bier is ook een speciaal glas voorzien, maar dat zullen we pas vrijgeven als onze OBUZ op de markt komt.

Het bier zal verdeeld worden via diverse drankcentrales. “Er zijn al heel wat inspanningen geleverd en we kijken reikhalzend uit naar onze lancering. We hopen het bier op de markt te kunnen brengen op 12 april”, besluit Sophie. “Geïnteresseerden kunnen alles mee volgen op onze website www.obuz.be .”

De laatste jaren gaat Zonnebeke prat op zijn streekproducten. Wat OBUZ uniek maakt is dat het gebrouwd wordt met grondstoffen uit de akkers van het vruchtbare zandleemgronden van Passendale origineler kan een streekproduct alvast niet zijn.

(NV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.