Nood aan ondernemers in Koolskamp nadat laatste bakkers, slagers en cafés verdwijnen

Is Koolskamp aan het leeglopen? De verkaveling ‘De Watertoren’ kan volgens schepen Véronique Buyck de gemeente een nieuwe boost geven. © Stefaan Beel

Zal de Koolskampenaar in de toekomst zijn vlees en brood in Ardooie of andere buurgemeenten moeten gaan halen? Zo lijkt het wel na het verdwijnen van verschillende cafés, recent nog de laatste dorpsslager Stefaan Haghedooren en in de komende maanden ook nog restaurant ‘Bij Ma’. Had het dan nog wel zin om te investeren in de nieuwbouw voor een nieuwe kinderopvang en lokalen voor verenigingen, vragen sommigen zich af.

Stefaan Haghedooren besliste onlangs om per direct met zijn slagerij te stoppen. Een interview wilde de slager niet geven. Koolskamp zit dus zonder ambachtelijke slager. Er is nog bakker Krist (Krist Dierendock) en kruidenierster Vera. Ook qua cafés was er een leegloop. Alleen Den Uil, De Kortekeer en De Zwaan overleven nog. En restaurant ‘Bij Ma’ in de Lichterveldestraat geeft er binnenkort ook de brui aan. De gemeente investeert in nieuwe jeugdlokalen en een kinderopvang, maar kan Koolskamp nog jeugd of gezinnen aantrekken, als er niets méér is dan een handvol kappers en cafés? Komen er nog leerlingen bij in de basisschool? Is Koolskamp de vergeetput van Ardooie?

Linda Hanseeuw en Dirk Leliaerts van restaurant ‘Bij Ma’ uit de Lichterveldestraat gaan in Villeréal wonen, een plaatsje in het departement Lot-et-Garonne in Frankrijk. “We zullen daar vanaf volgend jaar de B&B ‘Au Bon Vivant, Chez Linda en Dirk’ uitbaten. Maar eerst moet ons restaurant verkocht zijn. We waren er nu een maand met vakantie en ons restaurant was die periode gesloten, wat voor tal van roddels zorgde. We zouden definitief vertrokken zijn en niet meer terugkomen, enz… Niets is minder waar. We zijn pensioengerechtigd en willen het in de toekomst rustiger aan doen in Frankrijk, maar ‘Bij Ma’ blijft open tot het verkocht is.”

Geen weerslag

Dat de Koolskampse bevolking stabiel blijft heeft alvast geen invloed op het aantal leerlingen in VBS De Horizon in de Ardooisestraat. “We hebben hier zelfs opnieuw plaatsgebrek”, zeggen adjunct-directrice Els Vandenbussche en leraar Johan Verhalle. “We bouwden nog maar een nieuwe kleuterschool en binnenkort komen er nog een nieuwe turnzaal en enkele klassen bij. Nu al (net vóór de start op 1 september) waren er 230 leerlingen ingeschreven en dat zijn er opnieuw meer dan vorig jaar. Ze komen niet alleen uit Koolskamp, maar ook uit de omliggende gemeenten. Als de nieuwe verkaveling aan de Watertoren klaar zal zijn, zullen er nog leerlingen bijkomen!”

Aantrekkelijk

Schepen Krist Soenens (Groep 82) staat af en toe nog achter de toog in café De Zwaan (met zijn broer) in de Kloosterstraat.

“De Sloeber, café Transvaal (sterfgeval) en restaurant Handelshuis zijn al verdwenen. En nu stopte ook mijn favoriete slager. Kleine zelfstandigen verdwijnen jammer genoeg en dat is niet alleen in Koolskamp, het is een algemene trend. Jammer dat er geen nieuwe slager in de plaats komt. Maar dat heeft het gemeentebestuur niet in de hand.”

“Er bestaan nu geen premies, maar dat kan in de toekomst veranderen”

“Premies voor de opstart van een zaak geeft het bestuur voorlopig niet. Wat we wel kunnen doen is een aantrekkelijk klimaat creëren voor nieuwe kleine zelfstandigen die een locatie met een strategische ligging nodig hebben, met privéparking !”

De verkaveling ‘De Watertoren’ kan volgens de schepen een nieuwe boost voor Koolskamp betekenen. “62 koopwoningen zullen binnen anderhalf à twee jaar klaar zullen zijn en de interesse van jonge gezinnen is groot. Meer jonge gezinnen is ook interessant voor jonge ondernemer die bvb wil beginnen met een slagerij.”

Investeren in de jeugd

Schepen Véronique Buyck (Groep 82) zegt dat Koolskamp jammer genoeg niet ontsnapt aan een nationale tendens.

“De slager en warme bakker verdwijnen stilaan uit het dorpsbeeld. Redenen: te hoge werkdruk en weinig afgestudeerden in die sectoren. Gelukkig vinden Koolskampenaren toch nog dichtbij in Ardooie slagers, bakkers en warenhuizen. En in tegenstelling tot veel naburige gemeenten blijft er ook nog een bankautomaat in de gemeente. Het ondernemersklimaat in onze gemeente is gunstig: lage opcentiemen en belastingen. En de nieuwe verkavelingen zullen dit nog versterken. Het bestuur is zelfstandigen genegen en onder mijn impuls neemt de ondernemersraad een doorstart.”

Nieuwe lokalen

“De nieuwe kinderopvang, die er echt nodig is, opent na de herfstvakantie. Tot dan organiseren we voorlopig kinderopvang aan de Ark. Ook de nieuwe site voor verenigingen die het kloppend hart van een gemeente zijn, verdient alle steun. Wie investeert in de jeugd investeert in de toekomst. En de nieuwe verkaveling de Watertoren zal jonge gezinnen aantrekken.’

Toen Elien Rosseel van Samenplus op de gemeenteraadszitting vroeg of de gemeente premies geeft aan wie als zelfstandige een zaak opstart, verraste burgemeester Karlos Callens ons met zijn antwoord. “Er bestaan nu geen premies, maar in de toekomst kan dat veranderen als zou blijken dat dit wel kan helpen. We zullen dat dan bekijken!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier