Nieuwe uitbaters gezocht voor Spar Express in Leisele

Spar Express in Leisele is een goed draaiende winkel waar nogal wat klanten over de vloer komen. Toch slaagt de zaak er voorlopig niet in om een vaste uitbater te vinden, want na 15 maanden is de zaak alweer over te nemen.

Carine Degraeve. © (foto AB)

Het is Carine Degraeve (55) uit Veurne die sinds 1 december 2018 de Spar Express in Leisele uitbaat. Ze doet dat samen met haar man Geert Denuwelaere (57) die na een carrière in het leger van een verdiend pensioen geniet. Omdat zijn echtgenote het werk in haar eentje niet aan kan, is hij toch dagdagelijks genoodzaakt om bij te springen.

“Ik ben er in Leisele met veel goesting aan begonnen”, vertelt Carine. “Ik ben jarenlang boekhoudster geweest bij PepsiCo in Veurne, tot men de hele boekhouding naar Polen en India verhuisde en ik zonder job zat. Ik heb altijd in een bakkerij willen werken en brood verkopen. Het was mijn dochter die opmerkte dat de Spar in Leisele over te nemen was. En ik ben gesprongen. Met personeel werken, heb ik altijd willen vermijden. Het is een extra zorg en een extra kost. In het begin deden mijn man en ik quasi alles samen. Maar jammer genoeg is hij, sinds we deze zaak overnamen, nog nooit zoveel ziek geweest als nu. Waardoor ik er nu vaak alleen voor sta.”

“Ik heb veel ideeën voor de winkel, maar ik heb de tijd niet om er iets mee te doen”

“Mijn man is hier van 5 tot 6 uur in de morgen om op te starten, soms nog wat te kuisen, koffiekoeken af te bakken, noem maar op. Hij gaat tegen de middag naar huis. Behalve in het weekend kom ik later toe, maar ik blijf dan wel tot 19 uur. En in de zomer is het rap 20 uur. Opruimen, kuisen, rekken aanvullen, bestellingen doen, administratie, boekhouding… Er komt veel bij kijken. Wij bieden ook veel aan: huishoudartikelen, broodwaren, charcuterie, kansspelen en we zijn ook een postpunt dat heel goed draait. ‘s Zomers en in de vakantie leveren we ook brood aan kampplaatsen in de buurt.”

Tijdsgebrek

Carine vertelt dat ze als uitbaatster goed ondersteund wordt door de overkoepelende organisatie van Sparwinkels, maar dat ze er ook veel voor moet doen. “Ik zou veel meer publiciteit kunnen maken, maar ik heb daar gewoon geen tijd voor”, zegt Carine. “Ik heb ook ideeën om de winkel nog aantrekkelijker te maken, maar ook daarvoor ontbreekt me de tijd. Onze belegde broodjes zijn nog zo’n dilemma. We verkopen ze, maar ik heb ook nood aan ons sluitingsuur over de middag. Soms heb ik het gevoel dat ik half werk doe.”

“Ik voel me ook wat schuldig tegenover mijn man. Hij verdient zijn rust, maar levert hier toch nog dagelijks een grote bijdrage. Kijk, ik doe het graag en voel me aanvaard door de klanten. Op het contact met hen wil ik niet moeten beknibbelen. Maar een mens moet al eens keuzes maken in het leven. Deze beslissing is weloverwogen. Ik hoop echt dat we een goede opvolger vinden. Geïnteresseerden kunnen zich wenden tot Immo Francois op nummer 051 50 30 10.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.