https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Nieuwe toekomst voor oude garage Omnia in de Leopoldlaan

Burgemeester Jean-Marie Dedecker bij Garage Omnia op de hoek van de Denis Verhaeghe-Baelestraat en de Leopoldlaan.©luc cassiman LC
Burgemeester Jean-Marie Dedecker bij Garage Omnia op de hoek van de Denis Verhaeghe-Baelestraat en de Leopoldlaan.©luc cassiman LC
Paul Bruneel

Bijna 100 jaar nadat het gebouw werd opgetrokken met als doel auto’s van toeristen een overdekte parkeerplaats te bieden, krijgt de verwaarloosde Garage Omnia Automobile in de Middelkerkse Leopoldlaan een nieuwe toekomst. Er komen 24 flats en 2 handelszaken in.

Er is al heel wat te doen geweest rond Garage Omnia op de hoek van de Denis Verhaeghe-Baelestraat en de Leopoldlaan. Het pand heeft voor- en tegenstanders en een van die voorstanders was oud-minister voor erfgoed Paul van Grembergen die tegen de zin van het toenmalige gemeentebestuur en de eigenaar het gebouw in 2002 bij ministerieel besluit liet beschermen. Het gemeentebestuur stapte zelfs naar de Raad van State om de schorsing van de bescherming te vragen, maar kon geen gelijk krijgen. Het gebouw werd indertijd beschermd wegens onder meer de typische met mozaïeken beklede gevel en zijn industrieel-archeologische en monumentale waarde. In 2009 werd het gebouw ook vastgesteld als bouwkundig erfgoed. In de loop der tijden werden heel wat voorstellen geopperd om de garage een nieuwe bestemming te geven, maar geen van de voorstellen raakte uiteindelijk gerealiseerd zodat het gebouw in verval raakte en door velen de kankerplek van Middelkerke werd genoemd.

Handelszaken

Nu komt daar verandering in en zou het gebouw wel eens een parel in de toeristische zone kunnen worden. De projectontwikkelaar heeft prestigieuze plannen met het gebouw dat een oppervlakte heeft van meer dan 500 vierkante meter. Naast de 24 appartementen die hij er wil in onderbrengen met één of meerdere slaapkamers komen er op het gelijkvloers ook nog twee handelszaken en dat kan de sfeer in de Leopoldlaan alleen maar ten goede komen. Een andere bestemming geven of werken uitvoeren aan een beschermd gebouw is niet evident, maar dankzij de tussenkomst van burgemeester Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker) bij de huidige bevoegde minister Matthias Diependaele (N-VA) kan de ‘kankerplek’ van de gemeente een ‘parel’ worden.

“De gemeente gaf al eerder de goedkeuring en ik ben er van overtuigd dat dit een mooie blikvanger kan worden in de Leopoldlaan” zegt burgemeester Jean-Marie Dedecker. “Het betreft een projectontwikkelaar uit het Antwerpse en er is ook al genade gevonden bij de Vlaamse dienst Onroerend Erfgoed.”

Respect

De realisaties zullen wel worden uitgevoerd met respect en aandacht voor de beschermde gevel en volgens de opgelegde regels door de bevoegde instanties. Als alles vlotjes verloopt en er geen bezwaren worden ingediend zullen de werken na de zomer kunnen starten. Garage Omnia heeft er een hele geschiedenis opzitten. Het gebouw werd in 1924 opgetrokken naar een plan van de Middelkerkse architect Eugène Deleye. De befaamde mozaïeken werden pas later aangebracht. Toeristen konden hun wagen in de garage parkeren en de garage is eigenlijk ook een voorbeeld van de evolutie van het autogebruik, want in 1928 werden er al garageboxen bijgebouwd.

De bedoeling was voornamelijk het verhuren van afzonderlijke parkeerboxen aan auto-eigenaars die niet over een privégarage beschikten. Boven de garage werd ook een wooneenheid opgetrokken voor de uitbater. Het was niet toevallig dat de garage op die plaats werd gebouwd want op dat moment was de Leopoldlaan de belangrijkste verkeersader in de gemeente. Op verschillende internetsites wordt Garage Omnia Automobile aangegeven als symbool voor het opkomende kusttoerisme.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten