Nieuw streekproduct Saucisson d’Ostende kent een vliegende start

“De Saucisson d'Ostende bestaat nog maar een jaar, maar is al een van onze best verkopende artikelen”, vertelt Karel Deschildre van Streekproducten Deschildre. © gf
Redactie KW

Er zijn 13 nieuwe streekproducten toegevoegd aan de lijst van ‘100% West-Vlaams’, één daarvan is de Saucisson d’Ostende. Karel Deschildre snorde een authentiek salamirecept uit 1865 op en serveert de authentieke worst in zijn streekproductenwinkel op de Oosteroever. “We laten mensen het culinair erfgoed van Vlaanderen proeven en beleven.”

Streekproducten Deschildre uit Oostende is een uniek familiebedrijf dat bekend staat voor zijn traditionele charcuterie. Ze hebben al vijf Vlaamse streekproducten op hun naam en 30 West-Vlaamse. De Saucisson d’Ostende is nu de 31ste provinciale erkenning als streekproduct. “We hebben in totaal 55 soorten charcuterie. We werken met lokale boeren voor de aanvoer van ons vlees en we maken alles zelf. We zijn continu aan het zoeken naar nieuwe lokale producten om te maken”, licht Karel toe.

Bewaarmiddelen

Karel verkocht vroeger een Boulogne-salami in zijn winkel, maar was daar niet helemaal tevreden over. “Andere salami’s bevatten heel veel bewaarmiddelen die de smaak beïnvloeden. We hebben daarom iemand gecontacteerd met een diploma van licentiaat geschiedenis en die ook koksschool volgde. We vroegen of ze een oud recept voor salami kon vinden die ook lekker was. Zij vond het recept uit 1865 terug.”

Het recept werd natuurlijk wat aangepast aan de huidige normen. “In 1865 waren er nog geen koelkasten, waardoor er heel wat zout in verwerkt werd. We doen er nog een derde van de oorspronkelijke hoeveelheid zout in. Voor de rest zitten er eigenlijk geen bewaarmiddelen in, behalve de wettelijke hoeveelheid nitriet. Wat ook anders is dan bij andere salami’s is dat er geen lactose in zit. Het is heel puur, met rundsvlees en een klein beetje varkensvlees voor de smeuïgheid.”

Puur recept

De worst viel meteen in de smaak. “We maken de worst nu bijna een jaar en het is meteen één van onze best verkopende producten. We serveren de worst op een degustatiebord en vaak kopen mensen meteen meerdere worsten aan. Het is geen ingewikkeld recept, het is gewoon puur en mensen proeven dat.”

Deschildre gaat daarmee in tegen de trend bij de grote voedingsbedrijven. “Als je nu hesp koopt in een grootwarenhuis, zitten daar een heleboel additieven in, zoals bloem en water. Vlees is het duurste ingrediënt en zo halen ze de kostprijs naar beneden. Wij doen dat niet. De gekookte hesp wordt een klein beetje gepekeld en dan gaan we ze roken. Je hebt al die additieven niet nodig, maar het is natuurlijk gemakkelijker om het vlees in een gehaktmolen te doen en iets te verkopen dat lijkt op vlees. Bij sommige supermarkten zie je tot 25 procent andere ingrediënten.”

Culinair erfgoed

De streekproductenwinkel is ondertussen zeven jaar gevestigd op de Oosteroever. “De mensen die hier komen, moeten het culinair erfgoed van Vlaanderen kunnen proeven en beleven. Beleving staat hier dan ook centraal. We geven uitleg over de Oosteroever, we geven gidsbeurten, workshops charcuterie maken, we ontvangen groepen en serveren degustatiebordjes.”

Bij Streekproducten Deschildre kan je ook andere streekproducten vinden. “Dit is een picknickwinkel. Je kan hier alles kopen van koude dranken, koffie, charcuterie, brood tot iets zoet. Alles wat we verkopen, is erkend als streekproduct en werd gemaakt in Vlaanderen.” (LB)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier