Nieuw festival geeft Kortrijkse gamewereld nog meer glans: “Unwrap moet onze SXSW worden”

Schepen Arne Vandendriessche, Howest-directeur Lode De Geyter, Vincent Vanderbeck van Hangar K, Tom Vangheluwe van Wilde Westen en Rik Leenknegt, hoofd van DAE stelden maandag Unwrap festival voor. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Op 14 en 15 oktober 2021 organiseren de Stad Kortrijk, Howest, Hangar K en Wilde Westen samen de allereerste editie van het entertainment festival Unwrap. Op die tweedaagse zal onder meer ruimte zijn voor een jobbeurs, een conferentie en een netwerkevenement waar jong creatief talent en professionals uit de game-, muziek- en filmindustrie elkaar kunnen ontmoeten. “We zijn al wereldtop op vlak van gaming, daar moeten we durven mee uitpakken”, zegt schepen van Economie Arne Vandendriessche.

Een vrij atypisch, maar heel bijzonder partnerschap. Zo bestempelt Howest-directeur Lode De Geyter de samenwerking tussen de Digital Arts & Entertainment-opleiding van Howest, de Stad Kortrijk, Hangar K en concert- en festivalorganisator Wilde Westen. Op 14 en 15 oktober van dit jaar vindt op en rond Kortrijk Weide de allereerste editie van Unwrap festival plaats.

“Geen traditionele beurs, wel een festival waar alle entertainmentsectoren elkaar zullen vinden”, duidt schepen Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) het evenement. “We willen het potentieel van onze regio voor die gaming-, muziek- en filmwereld in de verf zetten. Het talent hebben we, nu moeten we het hier kunnen houden.”

Met de DAE Studios in The Level van Howest en de hele opleiding scheert Digital Arts & Entertainment (DAE) hoge toppen op internationaal niveau. De voorbije jaren werd Howest al meerdere keren verkozen tot beste gamedevelopment school, de makers en ontwikkelaars van morgen worden op hun schoolbanken klaargestoomd. “Alleen vertrekt de meerderheid van wie hier elk jaar afstudeert en voor een carrière in de entertainmentwereld kiest, naar het buitenland”, zegt Rik Leenknegt, hoofd van de opleiding DAE. “Met kwalitatieve jobs in de eigen regio zullen we door Howest gecreëerde talenten in DAE in eigen streek kunnen houden. Niet alleen in de typische entertainmentbedrijven, maar uiteraard ook een pak breder.”

Ambitieus

Daar willen alle betrokken partijen dus verandering in brengen. “Unwrap moet een beetje onze SXSW worden, het wereldvermaarde technologiefestival in Texas”, is schepen Vandendriessche ambitieus. “Wij willen hier de brug slaan tussen alle creatieve sectoren enerzijds, maar ook tussen de entertainmentwereld en het aanwezige bedrijfskapitaal in onze regio. Er waren in het verleden al kleinere initiatieven in die richting, maar dat was altijd heel verspreid. Nu kiezen we bewust voor één moment waarop we allemaal samen naar buiten komen.”

Op dit moment organiseert de opleiding Digital Arts & Entertainment een summercamp voor scholieren. Op een week tijd bouwen ze samen een game.
Op dit moment organiseert de opleiding Digital Arts & Entertainment een summercamp voor scholieren. Op een week tijd bouwen ze samen een game. © Olaf Verhaeghe

De game-industrie, wereldwijd intussen groter dan de muziek- en filmsector samen, kende ondanks corona een verdere groei. “En ook de toekomst oogt mooi”, voorspelt Vincent Vanderbeck, chief van Hangar K. “We zien dat de verschillende creatieve sectoren naar elkaar toegroeien en van elkaar kunnen leren. Net daar willen met Unwrap ook op inzetten. Die bruggen bouwen binnen de entertainmentwereld.” “Dit festival wordt de plaats bij uitstek waar de muziekindustrie in contact met creators uit de gamewereld”, gelooft ook Tom Vangheluwe, directeur van Wilde Westen. “Samen kunnen we innoveren en ontwikkelen, in de eigen regio.”

Jobbeurs en e-sports

Concreet worden er onder meer een jobbeurs, een conferentie, een netwerkevenement en verschillende demo’s georganiseerd, voornamelijk gericht op professionals en studenten. Het luikje e-sports mikt op het iets bredere publiek. Ook die nieuwe sportdiscipline wil Unwrap in de kijker zetten. Het programma met sprekers en gelinkte bedrijven wordt eind augustus bekendgemaakt.

“Er zijn weinig steden die zoveel knowhow en expertise hebben als wij hier in Kortrijk”, benadrukt schepen Vandendriessche nog. “Alleen was dat tot op vandaag te weinig zichtbaar. Net daarom slaan we hiervoor de handen in elkaar. Unwrap zal de game-industrie in Kortrijk en omgeving nog meer zuurstof geven. Op termijn moeten we kunnen groeien tot een festival met zeker 10.000 bezoekers.”

Unwrap vindt plaats op 14 en 15 oktober in The Level, Depart, Hangar K en op Kortrijk Weide.
Unwrap vindt plaats op 14 en 15 oktober in The Level, Depart, Hangar K en op Kortrijk Weide. © Olaf Verhaeghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier