Na Nieuwpoort wil ook Oostende geld voorcamerabewaking haven

Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister Jan Jambon: "Over de vraag van Johan Vande Lanotte om ook geld voor de camera's van de Oostendse haven te voorzien, zal moeten worden overlegd." © GLO
Tom Vandenabeele

Schepen Johan Vande Lanotte (SP.A) wil ook geld van de federale overheid voor de camerabewaking van de haven van Oostende.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) voorziet geld voor het opnieuw activeren van het bewakingscamerasysteem in de jachthaven van Nieuwpoort. Hij wil dat het bestaande camerasysteem in de Nieuwpoortse jachthaven opnieuw wordt geactiveerd. De camera’s hangen er maar werken niet en daar wil de minister nu verandering in brengen en liefst zo vlug mogelijk. De minister vreest immers dat mensensmokkelaars Nieuwpoort wel eens zouden kunnen gebruiken om met plezierbootjes het Kanaal over te varen nu er meer en meer problemen zijn in Calais.

Consequentie gevraagd

“Maar dan komt er best ook geld voor het camerasysteem in de haven van Oostende”, vindt schepen Johan Vande Lanotte (SP.A). “Ik ben tevreden voor Nieuwpoort. Maar men moet consequent zijn. Ik heb niet de indruk dat er in de havens van Oostende of Nieuwpoort momenteel problemen zijn met mensensmokkelaars. We hebben alleszins geen aanwijzingen dat mensensmokkelaars vluchtelingen via de haven van Oostende naar Groot-Brittannië proberen te brengen. Maar als de minister geld vrijmaakt voor de ene haven, dan moet dat ook gebeuren voor de andere haven. Het mag dan wel het camerasysteem van de stad zijn, die camera’s staan er wel voor de federale politie, niet voor de haven.”

Apart statuut

“Het dossier van Nieuwpoort is er een van zeven jaar geleden”, legt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister Jan Jambon uit. “Toen heeft de federale overheid voor de haven van Nieuwpoort een camerasysteem aangeschaft omwille van het aparte statuut van de haven van Nieuwpoort. Net als Oostende en Zeebrugge is Nieuwpoort een zogenaamde Schengendoorlaatpost.

Het verschil tussen Nieuwpoort en de andere havens is dat de controle daarop in Nieuwpoort niet bemand is. Daarom heeft men er enkele jaren geleden die camera’s geïnstalleerd om het in- en uitgaande verkeer te controleren.”

Kapot door weersomstandigheden

“Eind 2011 bleken de camera’s in Nieuwpoort door de weersomstandigheden een voor een stuk te gaan. Bij de aankoop van de bewakingscamera’s was echter geen onderhoudscontract voorzien. Een foutje dat we nu rechtzetten. Het getuigt van goed bestuur dat we een investering van toen toch doen renderen. Daarom voorzien we geld voor het herstellen van die camera’s.”

“Aan de andere kant is er nu blijkbaar ook een vraag vanuit de stad Oostende voor geld voor camera’s”, gaat Olivier Van Raemdonck verder. “Het is toch helemaal niet zo vreemd dat de overheid geld voorziet voor camera’s die haar eigendom zijn en die kapot zijn gegaan. De vijf camera’s in Nieuwpoort worden beheerd door de federale politie. Over de vraag van Johan Vande Lanotte om ook geld te voorzien voor de camera’s van de Oostendse haven, zal moeten worden overlegd.”

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht, van vrijdag 14 augustus

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier