Meli investeert fors in een nieuw laboratorium: “Honing voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen”

© MG
© MG
Paul Bruneel

Meli, de grootste honingverwerker van de Benelux, investeert fors in een nieuw laboratorium. In het labo dat 300.000 euro kost, analyseren experten er per jaar zo’n 1.400 honingstalen en zorgen er met de nieuwe technologieën voor dat de honing altijd traceerbaar is en aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet. De vraag naar honing is trouwens met bijna 20% gestegen.

Het familiebedrijf Meli is al bijna een eeuw de toonaangevende producent van kwaliteitsvolle honing en aanverwante producten. Wat ooit door Alberic Florizoone werd opgestart als eenmansbedrijf, is op vandaag uitgegroeid tot een belangrijk Europees bedrijf met meer dan 120 werknemers in de Benelux en hierdoor ook een toonaangevende werkgever in de regio.

Koen Steurbaut (CEO van Meli): “Honing is een veelzijdig natuurproduct met eindeloze mogelijkheden. Het kan worden aangewend als broodbeleg, als zoetmiddel en in culinaire bereidingen. Consumenten kiezen meer dan ooit voor kwaliteit en willen vooral ook weten waar hun honing vandaan komt. Onze producten bieden een antwoord op die vraag.”

De honing is aan een opmars bezig en de honingconsumptie in ons land is het afgelopen jaar met 17% toegenomen. In 2020 werd in België, 3,2 miljoen kg honing verkocht. Om aan de stijgende vraag te voldoen, koopt Meli honing aan in diverse landen. Dat gebeurt uiteraard in eigen land, maar ook in Frankrijk, Italië en Portugal, Argentinië en Mexico. Kwaliteitsonderzoek naar de authenticiteit en de origine van de honing zijn van cruciaal belang.

Kwaliteitsparameters

Siska Van Poucke (kwaliteitsmanager bij Meli): “Meli beschikt al 65 jaar over een eigen labo en de oppervlakte van het laboratorium wordt nu verdriedubbeld. Het nieuwe labo heeft een oppervlakte van 136 m2 en drie werknemers zijn er voltijds aan de slag. Zij zullen per jaar zo’n 1.400 honingstalen verwerken.”

Vooraleer de honing wordt aangekocht door Meli moet de leverancier een honingstaal opsturen. “De honingstalen worden aan een organoleptische controle en uitgebreide onderzoeken en kwaliteitsparameters onderworpen. Na goedkeuring wordt dan groen licht gegeven voor de levering. De honing wordt meestal aangekocht per 20.000 kg en alle honing moet ook gehomogeniseerd zijn. Per levering wordt ook altijd een staalafname voorzien op meerdere vaten. Ook op het honingmengsel worden analyses uitgevoerd om zeker te zijn van de kwaliteit. Pas na de goedkeuring door ons labo kan de honing worden verwerkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier