Loucia (23) neemt bakkerij Hoornaert in Lichtervelde over: “Wees gerust: het brood zal zeker even lekker zijn”

Petra Casier en Wouter Hoornaert geven de fakkel straks door aan Loucia Duyvejonck.© Foto Kurt
Petra Casier en Wouter Hoornaert geven de fakkel straks door aan Loucia Duyvejonck.© Foto Kurt
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Chef Nieuws

Er is een overnemer gevonden voor Fijnbakkerij Hoornaert in Lichtervelde. De bekende bakkerij in de Marktstraat wordt in april omgedoopt tot koude bakker, broodjeszaak én pastabar ‘Bite-Away’. Aan het roer komt Loucia Duyvejonck. “Ik ben best zenuwachtig, maar ik kijk er enorm naar uit”, zegt de 23-jarige Lichterveldse.

Het nieuws sloeg eind vorig jaar in als een bom: Fijnbakkerij Hoornaert in de Marktstraat stond te koop en ging op zoek naar een overnemer. Net in het jaar waarin de bakkerij zijn 75ste verjaardag vierde. Het was Michel Hoornaert die in 1945 Patisserie Michel opende. Zijn zoon Johan nam over en 19 jaar geleden kwam met Wouter Hoornaert de derde generatie aan zet. Daar komt nu een einde aan, want op zondag 11 april gaan de deuren van de bekende bakkerij voor de allerlaatste keer open.

Wouter wil zich focussen op zijn bedrijf Decobisc. “Die twee zaken blijven combineren, is echt onmenselijk. Dit is een keuze voor ons gezin, Wouters gezondheid en een andere toekomst”, zei bakkersvrouw Petra Casier eerder al in deze krant.

Pasta en broodjes

De vaste klanten zullen echter niet lang op hun honger moeten blijven zitten: amper twee weken na de sluiting van Fijnbakkerij Hoornaert opent in hetzelfde pand Bite-Away . Zaakvoerster is Loucia Duyvejonck, een 23-jarige uit Lichtervelde. Bite-Away zal belegde broodjes en pasta verkopen, maar ook brood en drooggebak. “Dat vinden we heel belangrijk, want zo kunnen onze oudere klanten naar de winkel blijven komen als ze dat willen”, zegt Petra Casier.

De nieuwe zaak opent op zaterdag 24 en zondag 25 april, toevallig ook de dag waarop Loucia haar 24ste verjaardag viert. Binnen minder dan een maand is het al zover. “De stress begint te komen, maar ik kijk er vooral heel hard naar uit”, lacht de dochter van Johan Duyvejonck en Saskia Beernaert. “Ik wil al langer een eigen zaak, ik stond op mijn 18de zelfs al op het punt om een pand te kopen en een eigen zaak te starten. Maar net toen opende een andere broodjeszaak in de Statiestraat, vlakbij dus. Ik heb de boot dus eventjes afgehouden. Ondertussen ben ik vijf jaar ouder en wijzer en meer dan ooit klaar voor de stap. Ik zie het helemaal zitten, hopelijk volgen straks ook de klanten.”

Loucia is van opleiding sportmonitor, maar werkt vandaag in Bogaerts Broodhuys in Oostkamp. Die bakkerij wordt trouwens leverancier van brood, ontbijtkoeken, donuts en ander drooggebak in Bite-Away . “Daardoor zal ik een heel mooi assortiment aan brood kunnen aanbieden”, maakt Loucia zich sterk. “Uiteraard het standaard witte en bruine brood, maar ook broden met veel zaden en pitten. De mensen mogen gerust zijn: het brood zal straks zeker minstens even lekker zijn als nu.”

Moeilijk afscheid

Wouter Hoornaert en Petra Casier zijn blij dat ze hun zaak kunnen overlaten aan een gemotiveerde, jonge Lichterveldse. “Ik sta er helemaal achter”, lacht Petra. “We hebben echt een klik met Loucia. Dat is belangrijk, want het is toch ons kindje dat we bij haar achterlaten.”

Wouter en Petra zijn bezig aan hun laatste weken in de bakkerij. “Dat zorgt toch voor een dubbel gevoel, hoor”, zegt Petra. “Ergens kijk je uit naar dat nieuwe hoofdstuk, maar vooral naar de klanten toe is het best moeilijk. Ik ben heel bewust afscheid aan het nemen. Ook op Facebook, waar ik onze jobstudenten van de voorbije jaren één voor één voorstel. Ik wil hen zo persoonlijk bedanken, maar uiteraard ook onze klanten. Speciaal voor hen hebben we een flyer verspreid.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten