Lieven Scheire en Henk Rijckaert willen hun passie voor wetenschap en technologie delen

Lieven Scheire, Henk Rijckaert en Hetty Helsmoortel willen hun passie voor wetenschap en technologie delen. (foto SB)© Stefaan Beel
Lieven Scheire, Henk Rijckaert en Hetty Helsmoortel willen hun passie voor wetenschap en technologie delen. (foto SB)© Stefaan Beel
Redactie KW

Agrotopia, de serreconstructie voor onderzoek gericht op land- en tuinbouw, zal op vrijdag 24 september officieel openen. Om dat te vieren organiseert de Provincie West-Vlaanderen “Agrotopia, een festival van de toekomst”: van 25 september tot 3 oktober wordt aan de voet van de serre een speels universum gecreëerd met als centraal thema de voeding en landbouw van de toekomst.

Niet ver van het centrum van Roeselare, op de kistenloods van REO Veiling Roeselare, bevindt zich Agrotopia, de innovatieve onderzoeks- en demonstratieserre van Inagro in Roeselare. De dakserre omvat maar liefst 6000 m2 teeltoppervlak en wordt daarmee een blikvanger voor onderzoek en innovaties en professionele ‘urban farming’, aangezien de serre de grootste van Europa wordt. Het onderzoekscentrum is verdeeld over meerdere compartimenten en is voorzien van alle faciliteiten om nieuwe stadslandbouwtechnologieën te ontwikkelen en te onderzoeken. Zo is er geïnvesteerd in natuurlijke ventilatie, kunstmatige belichting en lichtdichte schermdoeken die lichthinder en energieverlies voorkomen. Het onderzoek dat er zal plaatsvinden zal de toekomst van wat op ons bord belandt mee bepalen.

Voor het grote publiek

De Provincie West-Vlaanderen wil als regisseur van kennisoverdracht tonen hoe de aanstormende wereld van wetenschap en technologie onze toekomst bepaalt. De Provincie heeft als doel de wereld van wetenschap en technologie, die steeds meer onze toekomst bepaalt, naar het grote publiek te brengen. Om dat te bereiken wordt er samengewerkt met TV-maker Lieven Scheire, cabaretier Henk Rijckaert en onderzoeker Hetty Helsmoortel, die met hun grondige kennis en levendige stijl wetenschappen en technologie op een toegankelijke manier vertalen naar jong als oud. Zij willen graag hun passie voor wetenschap delen door workshops voor scholen te organiseren, een expo te bouwen met interactieve installaties en verschillende shows te creëren. In de weekends van 25 en 26 september en 2 en 3 oktober gooit de festivalsite de deuren open voor het grote publiek. Bezoekers kunnen er onder andere de serre bezichtigen. Daarnaast kunnen ze in de namiddag de vrolijke wetenschapsshow bijwonen van Hetty Helsmoortel en Lieven Scheire en letterlijk en figuurlijk proeven van gerechten van de toekomst in de foodzone. Bovendien brengt Lieven Scheire een gloednieuwe avondshow over het thema, die hij in opdracht van de Provincie schrijft.

Voor scholen

Tijdens de weekdagen van het festival zullen tientallen West-Vlaamse scholen, goed voor zo’n duizendtal leerlingen van het basisonderwijs en secundair onderwijs, deelnemen aan de STEM-workshops “Mini-Agrotopia” die door Hogescholen Vives en Howest samen met Henk Rijckaert uitgewerkt werden. Omdat in het onderwijs een hiaat werd ontdekt tussen het lesmateriaal enerzijds en computationeel denken anderzijds, ontwikkelden Hogescholen Vives en Howest samen met comedian en landbouwingenieur Henk Rijckaert, de bijzondere STEM-workshop “Mini-Agrotopia”. Dat educatief project heeft als doel leerlingen te motiveren om te helpen nadenken over de toekomst van de landbouw. De leerlingen kunnen via de workshop spelenderwijs computationeel leren denken en zelf proefondervindelijk bouwen aan hun mini-serre. Daarnaast is er ook een audiotour en een interactieve expositie voorzien. Tegelijkertijd maken ze op een laagdrempelige manier kennis met nieuwe technologieën en de toekomst van “urban farming”. Computationeel denken gaat over het menselijk vermogen om complexe problemen op te lossen met computers als hulpmiddel. Dat denken wordt steeds belangrijker in onze maatschappij en leren programmeren helpt daarbij. De moeilijkheidsgraad van de workshops wordt aangepast naargelang de leeftijd. Zo bouwen de curatoren bijvoorbeeld voor de jongsten op woensdagnamiddag een feestje met een kidsspecial ‘zijn er nog vragen?’ Verder zullen tal van partners van de Provincie (INAGRO, POM, TUA, 100 % West-Vlaams, REO Veiling en stakeholders van de Provincie) stakeholdersevents op uitnodiging organiseren waarbij ze samen met de curatoren inzoomen op future proof onderwerpen in hun sector.

Info: het volledige programma zal bekendgemaakt worden eind augustus en zal beschikbaar zijn via www.agrotopia.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier