Leievoeders blijft op overnamepad: “We zijn nu het vijfde grootste veevoederbedrijf”

Rik Vandeputte: "Los van de overnames mikken we op een jaarlijkse groei van drie procent en die halen we ook." © HDV
Freddy Vermoere
Freddy Vermoere Medewerker KW

Leievoeders nv in Sint-Eloois-Vijve is aan een opmerkelijke klim bezig. Dankzij de overnames van de voorbije jaren is de onderneming nu het vijfde grootste veevoederbedrijf van het land met een omzet van 185 miljoen euro.

Leievoeders nv in de Emiel Clausstraat 23 in Sint-Eloois-Vijve doet het uitstekend. Rik Vandeputte, de medezaakvoerder van het bedrijf, ontvangt ons dan ook met een brede glimlach.

Blijven jullie de komende jaren op het overnamepad gaan?

“Dat is wel het plan maar nu is het in de eerste plaats toch van belang dat er een goede integratie komt van het laatst overgenomen bedrijf. Dat is de pluimveevoederactiviteit van het Kempense veevoederbedrijf Klaasen & Co uit Ravels. Pas als dat helemaal losloopt, kunnen we verder. Een bedrijf overnemen, is niet moeilijk. Je legt het geld op tafel en de zaken zijn geregeld. De integratie die daarop moet volgen, is een stuk ingewikkelder maar van enorm belang. Daarom willen we alles nu eerst op de rails krijgen.”

Vind je het belangrijk dat je nu in de top vijf staat bij de veevoederbedrijven?

“Op zich niet, wat vooral telt is dat we een sterke positie behouden. Overigens vertegenwoordigen we nog altijd maar zeven procent van de totale productie in ons land. De sector van de veevoederbedrijven is dan ook sterk versnipperd.”

Hadden jullie het moeilijk gekregen zonder die overnames?

“Neen, we mikken los daarvan op een jaarlijkse groei van drie procent en die halen we ook. Daar zorgen onze veevoederactiviteiten voor, maar daarnaast hebben we ook nog enkele randactiviteiten. In Moorslede draaien er twee biogascentrales waar we mest verwerken en zo groene energie leveren voor 17.000 gezinnen. In Ieper staat ons compostbedrijf. We maken compost voor de Franse landbouwsector op basis van de restproducten van de biogasinstallaties.”

BIO

Privé

Rik Vandeputte (47) woont samen met Pat Donckels in het centrum van Wevelgem. Ze vormen een samengesteld gezin en hebben zes kinderen: Manu (23), Harold (23), Michelle (21), William (21), Anthony (19) en Maxine (15).

Loopbaan

Rik, die in Moorslede opgroeide, volgde zijn secundair onderwijs in het College van de Paters Jozefieten in Houtaing, een deelgemeente van Ath net over de grens in Wallonië. In 1992 ging Rik aan de slag bij veevoederbedrijf Leievoeders in de Emiel Clausstraat 23 in Sint-Eloois-Vijve, het bedrijf van onder meer zijn vader Hubert. Sinds 1995 is hij, samen met zijn broer Francis en Marnik Vanrolleghem, gedelegeerd bestuurder van Leievoeders.

Het bedrijf in Sint-Eloois-Vijve is gestart in 1976. Een van de oprichters was jouw vader Hubert. Schets eens die beginjaren?

“Laat ons zeggen dat dit een beetje het verhaal is van landbouwers die op zoek waren naar een toekomst die meer zekerheid kon bieden. Mijn vader was varkensboer, een sector die het toen niet goed deed. Ook de andere landbouwers hadden een vergelijkbaar verhaal. Uiteindelijk waren ze met zeven stichters, op één na allemaal landbouwers, die in de Vijvestraat in Zulte van start gegaan zijn in een fabriekje. Op onze huidige locatie is Leievoeders pas terechtgekomen na de overname van Veevoeders Cloet in 1990, toen de eigenaar van de gebouwen. Voor ons bedrijf was Veevoeders Cloet de laatste van een reeks overnames in de jaren 80.”

Leievoeders blijft op overnamepad:
© HDV

“We zijn de kinderen van twee van de stichters. Behalve ikzelf is ook mijn broer Francis gedelegeerd bestuurder. De derde is Marnik Vanrolleghem. Hij is de zoon van medestichter Lucien. In 2004 hebben we met zijn drieën de zaak overgenomen. Van de zeven families die bij de stichting betrokken waren, hadden er zich in de jaren na de start al vier teruggetrokken uit het bedrijf. De vijfde volgde enkele jaren geleden.”

Ik denk wel dat vader trots is op hoe we zijn bedrijf verder hebben laten groeien

Komt jouw vader nog langs in het bedrijf?

“Ja zo’n twee keer per jaar fietst hij naar Sint-Eloois-Vijve. Mijn vader woont dan wel in Moorslede, maar met zijn elektrische fiets ziet hij niet op tegen een tocht van 30 km. Bovendien heeft hij op zijn 82ste nog altijd een prima conditie. Het laat hem toe te zien hoe alles geëvolueerd is. Ik denk dat hij trots is op hoe we zijn bedrijf verder kunnen hebben laten groeien sinds hij hier in 2004 vertrokken is.”

Wist je als kind al dat je in het spoor van je vader bedrijfsleider wilde worden?

“Neen. Ik ben dan wel opgegroeid in een ondernemersklimaat, maar de goesting heb ik pas later te pakken gekregen. Ik herinner me wel dat we als kind al een klein beetje betrokken waren bij de bedrijfsactiviteiten. Op zondagavond was het onze opdracht om het antwoordapparaat te beluisteren. In het weekend belden veel landbouwers hun bestelling door en dus moesten wij die allemaal netjes op papier zetten zonder fouten te maken. Elke zondagavond was dat onze taak, maar dat duurde nooit meer dan een uurtje.”

Jij bent 47. Ik veronderstel dat de opvolging nog geen topprioriteit is. Maar toch, zien jullie binnen de drie families kandidaat-opvolgers?

“Ik ga er toch van uit dat dit zo zal zijn. We hebben allemaal kinderen en sommigen daarvan betonen in elk geval al interesse. Momenteel is er nog niemand van de volgende generatie aan de slag in het bedrijf, maar ik verwacht dat daar de komende jaren verandering in zal komen.”

(Freddy Vermoere)