Jonge boeren trekken aan alarmbel: “Moeten spaargeld gebruiken om te overleven”

Ook in Brugge voerden jonge boeren actie. © Davy Coghe Davy Coghe

Op zowat 60 pleinen in Vlaanderen hebben jonge landbouwers dinsdag actie gevoerd om aandacht te vragen voor de moeilijke omstandigheden waarin ze momenteel moeten werken. Zo ook in Brugge. “Velen moeten hun spaargeld gebruiken om te kunnen overleven”, zegt Bram Van Hecke van koepelorganisatie Groene Kring. “Heel wat andere jongeren vragen zich dan weer af of ze er wel aan moeten beginnen.”

Jonge landbouwers hebben het volgens Groene Kring bijzonder moeilijk door een combinatie van factoren. “Er is de al langer bestaande prijzenproblematiek, momenteel vooral bij de varkenshouderij, waardoor je niet alleen geen winst maakt, maar zelfs nog geld moet toestoppen”, geeft Van Hecke aan. “Daarnaast is er de onzekerheid op langere termijn door de stikstofproblematiek en de beschikbaarheid van gronden. Een jonge landbouwer moet kunnen plannen en 20 jaar vooruitdenken, maar als het beleid constant verandert, is dat moeilijk.”

Kleine kapitaalbuffer

Jongeren hebben het volgens Groene Kring extra moeilijk omdat ze vaak een kleinere kapitaalbuffer hebben dan oudere landbouwers en omdat ze nog volop bezig zijn met de uitbouw van hun bedrijf. “Ik zie er nu nog niet zoveel stoppen, maar vele jongeren vragen zich wel af of ze er wel aan moeten beginnen”, stelt Van Hecke.

“Bedrijven geraken zo niet meer overgedragen of verkocht. We vragen de overheid geen mirakeloplossing voor alle problemen, maar wel dat ze ons ten minste als partner begint te zien en een coherent beleid voert.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier