Groene Kring nodigde Eurocommissaris voor landbouw Janusz Wojciechowski uit op het melkveebedrijf van Susan Mahieu en Joren Deblock in Hollebeke om de ambitie van Vlaamse jonge boeren te tonen, maar ook om te wijzen op de uitdagingen voor de landbouw in Vlaanderen. “Grond is veel schaarser en duurder dan in de rest van Europa”, zegt Susan.
De Groene Kring vindt het belangrijk dat de Europese Unie weet dat er talrijke uitdagingen zijn voor jonge boeren in West-Vlaanderen. “De Europese Unie is de basis waar wetten gemaakt worden die nadien een grote impact op Vlaamse boeren kunnen hebben”, zegt nationaal voorzitter van Groene Kring Bram Van Hecke. “Daarom moet de Eurocommissaris voor landbouw weten hoe de uitdagingen het best worden aangepakt. Alleen zo kunnen Vlaamse jonge boeren verduurzamen zonder hun toekomstperspectief te verliezen. Zonder jonge landbouwers is er geen toekomst weggelegd voor landbouw.”
“Europa moet dichter bij de realiteit staan” – Susan Mahieu
De Eurocommissaris voor landbouw Janusz Wojciechowski kreeg een rondleiding op het landbouwbedrijf van Susan Mahieu (31) en Joren Deblock (32). “Het is een eer dat de Eurocommissaris bij ons langskomt, maar ik hoop ook dat hij zal zien hoe wij naar de toekomst kijken”, zegt Susan Mahieu. “We wilden vooral benadrukken dat we in West-Vlaanderen een heel specifieke situatie hebben, omdat we heel dichtbevolkt zijn. De grond is heel duur, dus moeten we heel intensief boeren. We hebben ook de beperkingen naar milieu en klimaat toe. Ondanks dat willen we verder boeren. Er zijn nog heel wat jonge boeren, maar we vragen de mogelijkheid om ons bedrijf verder te laten evolueren. Want nu voelen we dat we door alle regels beginnen stil te staan en zelfs tegengehouden worden.”
Europese regels
Joren Deblock en Susan Mahieu namen zeven jaar geleden een deel van het bedrijf van Susans ouders Patrick Mahieu en Els Morlion over. De jonge boeren investeerden in innovatieve machines, zoals een melkrobot voor hun koeien. Die kon op veel interesse rekenen van de Poolse Eurocommissaris. “Nu staat dat heel goed op punt en merk je dat die technologie heel goed werkt”, vervolgt Susan. “De Eurocommissaris stelde ook vragen en verwees soms naar zijn eigen familiebedrijf. Ik hoop dat hij nu beter ziet hoe het in de praktijk is en dat hij beseft waarom wij zeggen dat bepaalde Europese regels hier niet werken of moeilijk liggen. Dat hij inziet dat wij wel willen zaken doen voor het milieu en de omgeving, maar dat er wel met de boeren gesproken moet worden. Dat Europa dichter bij de realiteit moet staan.”
Frustrerend
Een concreet voorbeeld is de verplichting om vanaf volgend jaar niet-productieve elementen te voorzien op hun grond voor de biodiversiteit. “Dat is 4 procent van ons areaal dat we niet meer mogen beboeren”, zegt Susan Mahieu, die in de werkgroep veeteelt van de Groene Kring Ieper-Poperinge zit. “Maar de grond is hier schaars en superduur. Die 4 procent is voor ons dan ook echt een financiële aderlating. In andere streken van Europa is dat misschien minder erg, omdat ze daar veel meer grond hebben. Hier moet dat anders bekeken worden. In de weides hebben we wel kleine landschapselementen zoals de bomen en de beek, waar dan ook minder bemest wordt, maar dat telt dan niet mee omdat het blijvend grasland is. Het is frustrerend om vruchtbaar akkerland dat we heel goed kunnen gebruiken braak te moeten laten liggen.”
Pieter Faes, bestuurslid van Groene Kring Diksmuide, vindt dat ook de Westhoek specifieke eigenschappen heeft waarmee geen rekening wordt gehouden. “In Diksmuide is het poldergrond. Daardoor moeten we landbouwkundig ploegen in het najaar, omdat we de vorst nodig hebben. Als het vriest, gaat die kleigrond open en zo krijgen we poriën en lucht in onze grond. Maar wat zegt de wetgeving? Dat we pas mogen ploegen op onze poldergrond vanaf 15 oktober, maar soms is het dan al veel te nat. Dat heeft juist het averechtse effect en is veel slechter voor de grond, echt een absurde situatie.”
De Eurocommissaris vond het alvast een leerrijk bezoek. “Het is mooi om te zien dat jonge landbouwers in Vlaanderen toekomstgericht denken door te innoveren en te investeren in duurzaamheid. Daarom is het belangrijk dat er stabiliteit is voor de landbouwers, ook wettelijk vanuit Europa”, aldus Janusz Wojciechowski.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier