Druiven van Klein Rijselhoek nu ook gebruikt voor bier

Peter Vandamme is al bezig aan de wintersnoei. © Eric Flamand Eric Flamand
Redactie KW

Klinken op de voorbije druivenoogst, dat doet wijnboer Peter Vandamme met een goed glas bier op basis van zijn geteelde druiven. Nadat de Franse sterrenchef Florent Ladeyn eerder de wijnen van Klein Rijselhoek serveerde, ging hij nu ook langs in Loker om er de druivenpulp op te halen om deze te verwerken tot een ambachtelijk bier.

Het bier afgewerkt met de druiven van Klein Rijselhoek zal niet in de handel te verkrijgen zijn, wel in de zaken van Florent Ladeyn in Lille en Boeschepe. “En enkel van het vat”, aldus nog de Heuvellandse wijnboer, die ontzettend trots is dat zijn druiven werden gebruikt. “Het is een kunst om van wat wij in onze sector niet meer gebruiken een smaakvolle drank te maken.” Menenaar Peter Vandamme begon in 2009 als wijnboer op een perceel van ongeveer 1 hectare in de Galooiestraat in Loker, gelegen aan de voet van de Rodeberg. “De bodem bestaat deels uit klei, leem en ijzerzandsteen, wat ideaal is voor de wijnbouw.” Een eerste reden waarom de Noord-Franse meesterkok bij Peter Vandamme aanklopte is de naam van het wijndomein Klein Rijselhoek. “Dit perceel stond ooit ingeschreven als Kleine Hille of kleine helling en werd tijdens de Franse bezetting overgenomen als Petite Lille, waarna Belgische ambtenaren er dan weer Klein Rijselhoek van maakten. De link met Lille zal dus al een eerste aanzet zijn geweest. Verder is Florent ook iemand die uitsluitend met lokale producten werkt en opteert voor bio.”

Milieuvriendelijk

Peter Vandamme kiest dan ook voluit voor een milieuvriendelijk teeltproces. Centraal staat hierbij het gebruik van schimmelresistente soorten. “Bijgevolg volstaan natuurlijke middelen ruimschoots bij de bestrijding van zeldzame aantastingen. Wij geloven ook dat de biodiversiteit op de wijngaard bijdraagt tot de gezondheid van ons plantgoed. Voor herbiciden en insecticiden is dus absoluut geen plaats. We kozen logischerwijze voor regent, cabernet cortis en recent ook voor souvignier gris.” Op het wijngoed word de infectiedruk van schimmelziekten tevens beperkt door middel van aangepaste teelttechnieken. “We zorgen voor een hoge begroeiing, ruime plantafstanden tussen de rijen en correct loofwandbeheer voor een optimale beluchting.” De keuze van een topchef als Florent Ladeyn om net zijn druiven uit te kiezen voor een verrassend bier is voor Peter Vandamme een enorme waardering voor het intensieve werk in de wijngaard. (MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier