Boeren vragen zich af of Zwevegemse burgemeester woord houdt

De boodschap verscheen niet toevallig in de Heestertse Vierkeerstraat. © GV
Geert Vanhessche
Geert Vanhessche Medewerker KW

In het weekend verscheen in de Heestertse Vierkeerstraat een banner waarop boze boeren zich afvragen of burgemeester Doutreluingne zal woord houden. Hij had namelijk een Facebookbericht gemaakt waarin hij stelde “het open ruimte-plan Kortrijk-Zwevegem voorlopig on hold te zetten”.

Dit gebeurde nadat de Vlaamse regering beloofde meer landbouwgrond te garanderen voor de boeren. Dat het bord daar geplaatst werd, is niet toevallig omdat in die omgeving een uitbreiding van het Banhoutbos voorzien is.

De Zwevegemse burgemeester is niet opgezet met deze banner en reageert door te stellen dat naar aanleiding van het boerenprotest de Vlaamse Regering overleg pleegde met een delegatie van de landbouwers verenigingen op 2 februari. Na afloop werden beloften gedaan, waaronder een betere bescherming van de landbouwgronden.

Lokaal afwachten

“Op lokaal niveau zijn Kortrijk en Zwevegem samen bezig met de opmaak van een plan ‘Open Ruimte’ om in overleg een kader uit te werken voor meer bos en natuur enerzijds maar anderzijds ook om de gronden gereserveerd voor landbouw beter te beschermen tegen eventuele bestemmingswijzigingen. Gezien de beloften van de Vlaamse Regering, vind ik dat we lokaal moeten afwachten en ons eigen plan moeten opschorten tot Vlaanderen haar engagement concreet maakt.”

Volgens de burgemeester werd ondertussen het afwachten bevestigd door het schepencollege. “Het planproces wordt on hold geplaatst en wordt later hernomen nadat Vlaanderen concreet beslist waartoe zij bereid is en met de bedoeling een evenwichtige oplossing te bereiken. De sleutel is in handen van de Vlaamse regering en hopelijk houdt die woord”, besluit Doutreluingne.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier