Bisschop Lode Aerts bezoekt geitenboerderij in Klemskerke: “Situatie van onze landbouwers onder de aandacht brengen”

Renaat Devreese en dochter Silke waren opgetogen met het bezoek van bisschop Lode Aerts. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Mgr. Lode Aerts bezocht donderdag de biologische geitenbioboerderij ’t Reigershof in Klemskerke, een deelgemeente van De Haan. De aanleiding van dat hoog bezoek was tweeërlei: enerzijds de negende verjaardag van de pauselijke encycliek Laudato Si’, anderzijds om de boeren een hart onder de riem te steken nu de landbouw meer en meer onder druk komt te staan. De Brugse bisschop ging op de geitenboerderij in gesprek met Renaat Devreese, die er samen met zijn gezin instaat voor driehonderd dieren.

Laudato si’, de groene encycliek van paus Franciscus, werd uitgegeven op 24 mei 2015. “De paus schonk hierin veel aandacht voor de klimaatcrisis. Hij gaf aan dat de bedreigingen die voortvloeien uit sociale ongelijkheid en de vernietiging van het milieu met elkaar verbonden zijn, en dat we deze samen moeten aanpakken. Vandaag is dit nog altijd brandend actueel, want de effecten van de klimaatcrisis zijn enorm zichtbaar”, aldus de Brugse bisschop.

‘t Reigershof als mooi voorbeeld

Paus Franciscus pleitte in het document ook voor een ‘ecologische bekering’, om een duurzame en kwalitatieve landbouw te vrijwaren. ’t Reigershof, een biobedrijf pur sang, is hier volgens Mgr. Lode Aerts een mooi voorbeeld van. Gepassioneerd door het familiebedrijf lieten Renaat en zijn dochter Silke de bisschop kennismaken met de producten die ze aanbieden via de korte keten. Ook de andere Vlaamse bisschoppen gaan in dialoog met landbouwers en veetelers. “Met onze bezoeken willen we de situatie van onze landbouwers onder de aandacht brengen. Ze verdienen onze blijvende steun”, zei bisschop Lode Aerts bij zijn bezoek aan de geitenboerderij.

De bisschoppen pleiten voor een landbouw waarin leefbaarheid en ecologie in balans zijn. “We zien dat de sector nu onder druk staat door verplichte investeringen om winstgevend te blijven, terwijl juist het welzijn en de toekomst van de landbouwers centraal zou moeten staan. We willen daarom oproepen om in dialoog te blijven om leefbaarheid en ecologie te verzoenen”, klonk het.

Opgetogen met bezoek

Renaat en zijn dochter Silke waren bijzonder opgetogen met het bezoek van de bisschop. “Heel blij verrast met die belangstelling uit onverwachte hoek en laat ons hopen dat de verwevenheid tussen natuur, landbouw en consument opnieuw meer naar de voorgrond mag treden. De toekomst van de landbouw is een terugkeer naar een kleinschaligere landbouw.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier