Laatste dag voor buurtwinkeltje van Henriette en Raf in Koolkerke

(foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het wellicht bekendste buurtwinkeltje van Vlaanderen, dat van Henriette Ameloot (76) en Raf Devisch (83), tussen de kerk en de school in Koolkerke, sloot vandaag 30 maart definitief de deuren. Maar niet zonder een echte overrompeling en nadat Raf en ‘Jetje’ in de bloemen werden gezet door de leerlingen van het vlakbij gelegen schooltje die er zo graag snoep kwamen kopen.

Het was zoals te verwachten een drukte van belang toen we langs gingen in het kruidenierswinkeltje van Henriette – bijgenaamd Jetje – en Raf in Koolkerke vlakbij basisschool De Smalle. Dat mag ook niet verbazen. Zaterdag 30 maart is de allerlaatste dag dat het winkeltje – waarin vooral Henriette al die jaren de plak zwaaide – geopend is. Raf en Jetje zullen het winkeltje net geen 55 jaar gerund hebben. Heel wat familieleden, vrienden en vaste klanten wilden er op die laatste toch nog eens bij zijn.

Rode loper

“We hebben altijd een heel goede band gehad met de directie, de leerkrachten en leerlingen van de school hier vlakbij. En ze hebben echt iets speciaals gedaan voor ons afscheid. Gisteren werd een rode loper uitgerold van aan de voordeur van de winkel tot aan de school”, vertelt Henriette.

“De leerlingen zongen liedjes voor ons, er werd muziek gespeeld en we mochten op een soort troon plaatsnemen. We hebben er ook snoep uitgedeeld, want die moest toch weg he.”

Start in 1969

Henriette startte de uitbating van de winkel kort voor de zomer van 1969, een week na haar huwelijk met Raf. Het was toen wel al een kruidenierszaak, maar de toenmalige uitbaatster kwam op pensioengerechtigde leeftijd en zocht een overnemer. Als boerendochter uit de buurt kwam ze er producten van de boerderij leveren, waardoor ze aan de praat raakten en de overname snel beklonken was.

Henriette verkocht er al die jaren broodbeleg, groenten en fruit, huisraad en ook veel snoepgoed aan de schoolkinderen uit de buurt. Raf ging al die jaren, tot zijn zestigste, uit werken. Eerst nog op de ouderlijke boerderij in Sint-Andries en daarna voerde hij een aantal jaren snoepgoed rond voor confiserie Roose in Brugge, later hij aan de slag bij keukenfirma Dhondt en bij grootbakkerij Paverko in Sint-Michiels.

“En ik heb dan mijn carrière afgesloten bij Stock Americain Vermeersch om op mijn zestigste met pensioen te gaan”, vertelt Raf nog. “Al die tijd, en dan zeker ook in mijn pensioen, heb ik Henriette zoveel mogelijk bijgestaan in de winkel.”

“Het is in Koolkerke wel veel veranderd. Vroegere waren hier meerdere bakkers en slagers; nu is er zo goed als niets meer”, liet Henriette ons eerder al weten. “Maar goed, wij hebben altijd stand gehouden. Weet je dat we voor sommige mensen zelfs geld gingen afhalen bij de bank, in alle vertrouwen? En dat we bij mensen die slecht te been waren, boodschappen aan huis brachten?”

Mediabelangstelling

Het winkeltje waar de tijd precies bleef stil staan kon zeker de voorbije vijftien à twintig jaar op heel wat mediabelangstelling rekenen. Heel wat reporters kwamen er over de vloer om het verhaal van Henriette en Raf op te tekenen en in 2007 figureerden ze zelfs in het destijds razend populaire tv-progamma Man Bijt Hond op het eerste net van de VRT. En vorig jaar was het helemaal mooi: toen schitterden ze samen met nog enkele andere typische buurtwinkels in ‘zolang we nog kunnen’, een docufilm van regisseur Philippe Niclaes die op de VRT werd uitgezonden en in cinema Lumière werd vertoond.

Op deze laatste dag van opening was de regisseur er trouwens opnieuw bij. Hij zou immers graag nog een vervolg brengen aan de reeks en ook dit afscheid in beeld brengen. Wanneer dit zou uitgezonden worden is voorlopig nog niet bekend.

“Wat we gaan doen met de voorraad die hier nog staat? Voor een groot stuk zelf opeten en verbruiken hé”, lacht Henriette. “We moeten dat toch niet weg gooien. En voor de sfeer en de herinnering zullen we ook wel nog wat kleine dingen laten staan.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier