Jef uit Knokke-Heist bedenkt nieuwe rollator en zoekt producent

Jef van Limbergen met enkele van zijn proefmodellen in zijn appartement in Heist. “Ik heb er ondertussen vijftien staan.”
Jef van Limbergen met enkele van zijn proefmodellen in zijn appartement in Heist. “Ik heb er ondertussen vijftien staan.”
Redactie KW

Hij is 86, heeft achttien operaties ondergaan en ergert zich aan de gebruiksonvriendelijke en dure rollators. Daarom heeft Jef van Limbergen er zelf een bedacht. Nu zoekt hij een producent en organisaties om het leven van vele senioren aangenamer te helpen maken.

“Zeventien jaar geleden ontmoette ik mijn echtgenote Lamyai in Thailand”, vertelt Jef. In Zuidoost-Azië werd hij helaas ook het slachtoffer van een zwaar ongeval, waardoor hij vier jaar lang in een rolstoel belandde. “En dertien jaar geleden onderging ik een openhartoperatie. Verder heb ik twee nieuwe heupen en evenveel nieuwe knieën. In totaal heb ik achttien operaties achter de rug.”

“Doordat ik al veel dagen in klinieken heb doorgebracht en lange perioden van revalidatie heb meegemaakt, ging ik nadenken over een rollator die heel wat meer gebruiksgemak zou kunnen opleveren dan de toestellen die nu door de mutualiteiten worden aangeboden. Ik heb ondertussen al vijftien proefmodellen staan van een rollator die wél beantwoordt aan de comforteisen van iemand die revalideert: je kunt er simpelweg alles mee vervoeren wat je in het huishouden en het dagelijks leven nodig hebt.”

“Het is mijn droom om die rollators in grote aantallen te laten vervaardigen en ze via een sociale organisatie of nieuwe vzw in de markt te zetten. Zo zouden ze voor iedereen betaalbaar zijn. Een rollator kost bij de mutualiteit snel meer dan 200 euro. Wij zouden gebruiksvriendelijke rollators kunnen aanbieden vanaf 35 euro. Ik ben dus op zoek naar een organisatie die me kan helpen. Ik doe het niet voor het geld. Ik zou de opbrengst schenken aan twee goede doelen: het Askoy-project van de gebroeders Wittevrongel (de restauratie van het zeiljacht van Jacques Brel, red.) en het For Freedom Museum.”

“Trouwens, niet alleen rollators zijn voor een serieuze verbetering vatbaar”, merkt Jef nog op. “Bedden, stoelen, tafels, rolstoelen…: voor senioren is alles te laag gemaakt, waardoor ze moeite hebben om recht te komen.”

Straffe toeren

Het lijkt een onmogelijke onderneming, maar Jef geboren in het Limburgse Lommel heeft wel meer straffe dingen gedaan. “Ik heb veel beleefd, veel gezien en altijd een uitgesproken eigen mening gehad”, aldus de gewezen para, handelaar en wereldreiziger die een afkeer heeft van religie, politiek en onrechtvaardigheid. “Als para vocht ik onder andere in Congo. Ik heb tochten gemaakt in Cambodja, Thailand en Nepal, waar ik de top van de Kalapathar (in de Himalaya, 5.643 meter, red.) heb bereikt. Na mijn legerdienst probeerde ik het als zakenman, maar dat werd geen succes om de deurwaarder te omzeilen dook ik enkele maanden onder bij een bevriende para, en zo ben ik aan de kust terechtgekomen.”

(DM)

Wie contact wil opnemen met Jef, kan dat via ffm.danny@gmail.com of 050 31 84 87 of 0486 97 86 81.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.