Imog Harelbeke wil stoppen met sorteren PMD

Imog Harelbeke is van plan te stoppen met het sorteren van PMD in hun eigen sorteercentrum. Hierdoor worden een 40-tal banen bedreigd.

Bij Imog staan zo'n 40 banen op de tocht.© PVH
Bij Imog staan zo’n 40 banen op de tocht.© PVH

Fost Plus, verantwoordelijk voor de inzameling en recyclage van huishoudelijke verpakkingen, pakt uit met een nieuwe PMD-inzameling. De bestaande PMD-fractie wordt uitgebreid met harde én zachte plasticverpakkingen en alles wordt huis-aan-huis ingezameld via één zak. Daarvoor werden twee nieuwe sorteercentra in Vlaanderen gebouwd en drie in Wallonië.

Die centrales kunnen tegen hoge snelheid volumes uitstoten en in minimum 14 stromen uitsorteren. De Harelbeekse Imog-sorteerinstallatie uit 1996 kan dit niet aan. Fost Plus zou een capaciteit hebben van 50.000 ton per jaar, ongeveer tien keer zo groot als de capaciteit van Harelbeke . Het nieuwe project moet over twee jaar afgerond zijn.

Sociaal overleg

Het overgangsproject bij Imog, met de aparte foliezak, wordt omgezet tot dit algemene scenario. Dit is goed nieuws voor de burger, maar minder goed nieuws voor de eigen sorteerinstallatie. “Voor de burgers wordt het gemakkelijker met een zak te werken, voor Imog betekent het dat de job van 16 medewerkers en 23 uitzendkrachten in het gedrang komt”, zegt woordvoerder Koen Delie.

De Raad van Bestuur van Imog vraagt aan de directie een onderzoek te voeren naar alle pistes rond alternatieven voor de sorteringsactiviteit van PMD. “We vragen ook met de vakorganisaties het sociaal overleg op te starten voor de opmaak van een sociaal plan: in een sereen klimaat met veel respect voor de inspanningen die onze medewerkers de voorbije jaren leverden”, luidt het.

De huis-aan-huisinzameling blijft gewaarborgd en ook voor de andere Imog-activiteiten verandert er niets. (PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.