Zon, oesters en bubbels: Chrisje opent met Oestershop Mutti nieuw adresje voor de genieters in De Haan

Zon, oesters en bubbels: aan het Koninklijk Plein in De Haan is het dezer dagen genieten op het terras van Christel ‘Chrisje’ Van Genechten. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Aan het Koninklijk Plein in De Haan is het dezer dagen genieten op het terras van Christel ‘Chrisje’ Van Genechten. De zon maakt er de laatste tijd opvallend veel overuren. “Een oestertje met ‘ne zachten bubbel’ daarbij, maakt het helemaal af”, knipoogt de Haanse met Antwerpse roots.

Oesters en bubbels, da’s genieten in stijl, dacht Chrisje en dus opende ze haar eigen oestershop in het klein kioskje op het Koninklijk Plein. “Vroeger zat hier een champagnebar, maar de kiosk stond ondertussen alweer vijf jaar leeg. Toevallig woon ik hier vlakbij, en toevallig kende ik de eigenaar”, glimlacht ze.

Lokroep van de zee

Chrisje kwam een jaar of zeven geleden in De Haan wonen. “Ik ben als echte sinjoor – of hoe zeggen ze dat, een sinjorita? – grootgebracht in de horeca en heb jarenlang samen met mijn partner een eigen zaak gehad in Antwerpen: restaurant Sjalot en Schanul aan de Oude Beurs. Tijdens corona volgde het kookboek ‘Sjalot en Schanul, 27 jaar keukengeheimen’”, zo vertelt ze.

Maar de lokroep van de zee werd uiteindelijk te machtig. “Ik weet dat de meeste Antwerpenaars in Blankenberge stranden, maar De Haan is voor mij met stip toch de mooiste badplaats van allemaal. Bovendien roept het veel nostalgie op: ik ben hier als kind dikwijls op vakantie geweest met mijn grootouders. Ik maakte dan van die strandbloemen van crêpepapier. Warme mensen ook trouwens, die Hanenaars. Ik voel mij hier echt goed”, aldus Chrisje.

De naam van haar oestershop verwijst naar haar horeca-achtergrond. “Mijn jobstudentjes noemden mij ‘Mutti’”, knipoogt Chrisje. “Dit is trouwens niet zomaar een pop-up zomerbar: ik ben van plan om in de eindejaarsperiode ook open te doen. Dan met een lekker glühweintje erbij. En als het weer een beetje meezit, sta ik hier wellicht tot een eind in november. Ik wil er het maximum uithalen”, aldus Chrisje, die ’s ochtends eerst een vroege shift doet bij Panos.

En petit comité

Op haar terrasje is plaats voor maximum twintig mensen. “Ik prefereer gezelligheid boven de massa. Lekker genieten en petit comité, en dat op een magnifieke locatie: dit is zo’n beetje de place m’as-tu vu van De Haan. ’t Zijn trouwens ook echt de genieters die hier komen zitten. Een heel fijn publiek”, knipoogt Chrisje. De oestertjes komen van Bretagne. “Mijn pluspapa is een Bretoen, dus ook dààr heb ik vroeger veel gezeten. Ik heb er mijn voorliefde voor zeevruchten opgedaan”, klinkt het.

Bij oesterbar Mutti proef je de feestelijke smaak van vakantie op je tong. “Een lekker oestertje gecombineerd met een coupe champagne of een goeie crémant, ‘ne zachten bubbel’ zeg maar. Wat is er nu beter dan dat? Daarnaast vind je hier het lokaal biertje SeaKing, met een snuifje zout of een toets van zeewier. Ook dat gaat perfect samen met een oestertje”, aldus Chrisje. Ze doet trouwens ook takeaway. “De mensen bestellen oesters aan de kiosk om ze thuis met vrienden of familie te verorberen. Dat wordt geapprecieerd nu er in De Haan geen viswinkel meer is”, besluit Chrisje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise