Zomerbar Zomerstek in Gits heeft er nu ook een pop-up gastrobar bij (inclusief topkok Benoit)

Geert Defevere (links) en Benoit Vercaemst bij de pop-upbar die in de serres is gebouwd (foto links) en in de zomerbar die de ondertussen een vaste waarde is geworden.
Wouter Vander Stricht

De zomerbar die onder de noemer Zomerstek straks al aan de vijfde editie toe is, krijgt er een pop-up gastrobar bij. Daarvoor wist Geert Defevere niemand minder dan Benoit Vercaemst (De Overburen) te strikken. “En we zitten nog boordevol plannen.”

Net toen Gits de plaats was waar in 2007 het WK veldrijden plaatsvond, opende Geert Defevere zijn B&B Buytenhuys bij de ouderlijke hoeve in de Gitsbergstraat. Maar ondertussen heeft de site, waar zijn ouders ook hun tuinbouwbedrijf runden, al een hele metamorfose ondergaan. “De B&B staat nu op een zeer laag pitje. In die mate zelfs, dat we die nu gewoon verhuren als vakantiewoning.”

“Ook in de winter zal je hier een feestje kunnen houden”

Er zijn immers heel wat andere projecten die de aandacht van Geert nodig hebben. Die vallen eigenlijk allemaal onder de noemer Stek. Zo zal ook straks het verhaal van Stek Grond verder uitgeschreven worden. “Alles speelt zich af in en rond de serres. Ondertussen kweekt mijn vader hier nog wat groenten, maar op termijn zijn we op zoek naar iemand die hier het heft in handen kan nemen. Daarbij willen we groenten kweken die we zelf gebruiken in ons horecagedeelte, maar we willen ook andere mensen mee laten genieten. Maar dat moet dus nog op poten komen te staan.”

Wat wel ondertussen meer dan vorm heeft gekregen, is de pop-up gastrobar. Dat is een gebouw dat eigenlijk in de serres staat. “De buitenschil is nog niet af, en ook de tuin eromheen hebben we door het natte weer nog niet kunnen afwerken, maar binnen zal het af zijn tegen de opening”, verzekert Geert.

De zomerbar biedt binnen plaats aan 200 mensen, buiten aan 250

De gastrobar ligt pal naast de zomerbar en Geert wist daarvoor Benoit Vercaemst te engageren. “We kenden elkaar al langer, ik ging wel eens eten bij Benoit in De Overburen”, knipoogt hij. Benoit Vercaemst zette negen jaar lang zijn schouders onder De Overburen en sleepte daarmee ook een Gault&Millau-vermelding in de wacht. “Ik ben even uit de horecawereld geweest, maar nu dus terug”, klinkt het enthousiast.

In de serres werd een feestzaaltje gebouwd. De buitenschil moet nog afgewerkt worden, net als de tuin. Maar op de grasvlakte zul je ook ‘buiten’ kunnen zitten. Geert Defevere en kok Benoit Vercaemst zien het alvast helemaal zitten.
In de serres werd een feestzaaltje gebouwd. De buitenschil moet nog afgewerkt worden, net als de tuin. Maar op de grasvlakte zul je ook ‘buiten’ kunnen zitten. Geert Defevere en kok Benoit Vercaemst zien het alvast helemaal zitten.

Benoit wordt de vaste chef-kok van Stek. Naast de gastrobar doet hij ook de voorbereiding voor de catering van Zomerstek, de zomerbar waar 200 mensen binnen en 250 buiten kunnen genieten. “Er is daar ook een pop-up keuken, waar onze mensen de afwerking kunnen doen”, benadrukt Geert. Maar in het gloednieuwe feestzaaltje op de site, dat pal achter het nieuwe klooster is gelegen, zit ook een dito keuken. “We gaan open als gastrobar. De eerste twee weken doen we dat onder de noemer Vierwerk, waarbij we een menu serveren waar de barbecue centraal staat. We zullen in de zomer met verschillende thema’s werken, maar altijd zullen lokale producten de hoofdingrediënten vormen.”

Terwijl Benoit even geniet van wat vakantie, komt Bassud uit Torhout twee weken de honneurs waarnemen. “De gastrobar gaat open op 18 juli, een weekje later dan de zomerbar. Die opent dus op donderdag 11 juli en is tot 1 september iedere week open van donderdag tot en met zondag, telkens van 16 tot 1 uur en op zondag al vanaf 14 uur.”

Trouwfeesten

Na vijf jaar is de zomerbar, die toegankelijk is via domein Cringhene, al een vaste waarde geworden. Ook buiten het seizoen is het een locatie waar onder meer trouwfeesten en bedrijfsevenementen plaatsvinden. Ook het nieuwe zaaltje zal te reserveren zijn.

“In combinatie met de plaats die we hier buiten hebben onder de serres. We zullen hier zelf ook nog thema-avonden of weekends uitwerken, maar we gaan er geen restaurant van maken. Wie het wil afhuren, kan dat met eigen traiteur of met catering van ons. Alles is bespreekbaar. Het blijft natuurlijk een unieke locatie waar je dus ook in de winter een feestje zal kunnen houden.”

Alle nieuws over activiteiten en optredens kun je volgen op de Facebook– en Instagrampagina van Zomerstek.