Zomerbar en wijnterras op domein Ravenstein in Kruiseke: “We focussen op eigen producten”

© gf
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Op domein Ravenstein in Kruiseke is er deze zomer opnieuw een zomerbar in de vorm van een wijnterras. Je kan er de producten die de wijngaarden voortbrengen uittesten. “We nemen graag de tijd om onze klanten uit te leggen hoe onze wijn gemaakt wordt”, aldus initiatiefnemer Dirk Talpe.

Dirk Talpe en Patricia Lenoir besloten in 2017 om hun bloemisterij om te vormen tot een wijndomein. Dat bleek geen slag in het water, want ondertussen beslaat het domein zo’n 6 hectare aan wijndruiven. “In het begin combineerden we de bloemisterij nog met het wijndomein, maar vorig jaar beslisten we dat dat te veel werd”, legt Dirk Talpe uit. “Voortaan focussen we ons op de wijnbouw. In de zomer hebben we in het weekend ook ons wijnterras, waar we enkel onze eigen producten verkopen. Dat zijn dan onze verschillende wijnen, maar ook mocktails, gin op basis van druivenalcohol, noem maar op.”

Het duo baat het domein alleen uit, al worden ze op de wijngaard zelf bijgestaan en springt hun dochter bij als serveuse op het wijnterras. “We willen op het terras contact hebben met de klanten, hier zal je dus geen QR-codes vinden waarmee je je bestelling kan plaatsen”, zegt de eigenaar. “Wijn heeft een verhaal en via een QR-code kan je dat verhaal niet vertellen. Wij nemen onze tijd liever om onze klanten uit te leggen hoe onze wijn gemaakt wordt”, klinkt het.

Via de website www.wijndomein-ravenstein.be kan je wel wijnflessen bestellen. Voor de ‘Wine, dine & music’-avonden van 8 juli tot 12 augustus is vooraf inschrijven trouwens wel noodzakelijk. Op die avonden kan er om 19 uur met een wijntje in de hand gesmuld worden, gevolgd door een optreden. Onder andere Cosmo’s Blues Factory, JB & June Jackson en The Panhandlers voorzien een muzikale act. De prijzen variëren van 25 tot 35 euro per persoon en inschrijven kan via de website.

In het weekend van 1 en 2 juli opent Wijndomein Ravenstein overigens haar deuren voor de Openwijngaardfeesten, een initiatief van Vintage Heuvelland. In datzelfde weekend, op 1 juli, is er een Romeinse wijngaardzegening tussen de wijnstokken. De organisatie Viroviacum Romanum, die de Romeinse geschiedenis van Wervik in ere wil houden, zegent er dan de wijngaard, wat in de oudheid werd gedaan om de goden gunstig te stemmen. Het gratis evenement start om 18 uur, vooraf inschrijven is niet nodig. Als je een Romeinse aperoplank wil bestellen, moet je die wel vooraf bestellen. Dat kan via info@viroviacum.be. De prijs bedraagt 20 euro voor een gewone plank en 25 euro voor een grotere plank. Op 3 september is er als afsluiter van het wijnterras een Vinyl & CD pop-up markt op het domein van 10 tot 17 uur.

De zomerbar is van 2 juni tot 3 september open. Op vrijdag is dat van 14 tot 18 uur en op zaterdag van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur. Meer info: www.wijndomein-ravenstein.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier