De Oostendse sterrenchef Willem Hiele klimt van de 83ste naar de 62ste plaats in de gerenommeerde ranking ‘The World’s 50 Best Restaurants’, dat in tegenstelling tot de naam honderd restaurants oplijst. Belgische gastronomie blijft internationaal scoren – net na Hiele staat het Brusselse restaurant Bozar – en daar is Hiele heel blij om. “Ik ben dankbaar voor mijn team dat uit alle uithoeken van de wereld komt”, zegt de topchef.
Op de grens tussen Oudenburg en Oostende roert Willem Hiele al enkele jaren in de potten van zijn gelijknamige restaurant. Tot 2021 deed hij dat in het vissershuisje van zijn familie in Koksijde. In 2021 haalde hij zijn eerste Michelinster binnen en stond hij op plaats 77 van ‘The World’s 50 Best Restaurants’, een lijst opgesteld door het Britse mediabedrijf William Reed. De keuken van Hiele? Complex en eenvoudig tegelijk. Intuïtief, seizoensgebonden en diep verbonden met de Noordzee en het omliggende landschap.
Vorig jaar stond de topchef op plaats 83 genoteerd van de lijst. Dit jaar stijgt hij aanzienlijk in de lijst en staat zo op zijn hoogst behaalde plaats ooit. “Erkenning krijgen is altijd leuk”, zegt Hiele. “Het is een lijst waar veel over te zeggen valt, maar elke lijst heeft zo zijn eigen identiteit. Of dat nu Michelin, Gault&Millau of deze lijst is. Het is belangrijk dat die lijsten er zijn, want het zet restaurants op de kaart, lokaal en internationaal. Iedereen blaast hoog van de toren als je een ster krijgt, maar deze lijst verdient evenzeer het nodige aanzien.”
Chauvinist
Hiele wijt het wegzakken op de lijst aan het feit dat ze even afwezig waren tussen het einde van het restaurant in Koksijde en het openen van het nieuwe restaurant in Oudenburg. “Logisch gevolg dat je dan even wegzakt, maar het feit dat we nu opnieuw hoger scoren, bewijst toch dat we goed bezig zijn”, vindt de topchef.
“Lijsten als dit lokken een toerisme van fine dining, van mensen die op zoek zijn naar chefs die een uitgesproken respect hebben voor hun terroir en identiteit. Ik denk dat we ons daarin onderscheiden. Ik ken jongens die drie sterren halen, maar niet in deze lijst staan. Het is volgens mij de full experience die aanslaat, tafelen en kameren tegelijk.”
De zee en de polders
Hiele noemt zichzelf een chauvinistische Oostendenaar die kookt op het ritme van de zee en de polders. “En in een fantastisch gebouw met veel mogelijkheden. Ik probeer mijn stad op de kaart te zetten en er mogen best wel meer Belgen op de lijst van de World’s 50 Best Restaurants komen. Ik ben immers een trotse Belg”, besluit de sterrenchef.
De top 50 van de lijst wordt bekendgemaakt op 19 juni.