Wijngoed Choupette viert vijfde verjaardag met wijnterrasdagen: “Lokale verkoop erg belangrijk”

Quincy Coeck en Mieke Decherf en zoon Aaron (12). © JCR
Redactie KW

Wijngoed Choupette viert dit jaar zijn vijfde verjaardag. Het jarige wijngoed heeft ondertussen vier wijnen en een fruitwijn in zijn assortiment en brengt volgend jaar ook een mousserende wijn op de markt. Tijdens de twee laatste weekends van augustus organiseert Choupette zijn jaarlijkse wijnterrasdagen, waar zowel met het wijngoed als met de wijnen kennis kan gemaakt worden.

Quincy Coeck (42) en Mieke Decherf (39) kregen enkele jaren geleden de kans om een stuk grond achter hun woning in de Drevestraat aan te kopen. “We hadden toen al een serre staan waarin we vooral fruit kweekten”, vertelt Quincy. “Mieke had eerder een cursus gevolgd rond het maken van fruitwijn. Zo ontstond het idee om een wijngaard aan te planten. Op een oppervlakte van 7.500 vierkante meter was er ruimte voor 3.200 planten. Naast Pinot Auxerrois werd er ook Pinot Blanc aangeplant.”

“Quincy volgde bij Syntra een cursus wijnbouwer-wijnmaker”, weet Mieke. “Die duurt drie jaar. In het laatste jaar moet je zelf wijn en een eindwerk maken. Ik volgde de opleiding niet, maar nam wel alle cursussen van Quincy door en maakte het eindwerk. Quincy heeft daarnaast ook de cursus aspirant-sommelier gevolgd.”

Lokaal verkopen

Het koppel kon na drie jaar hard werk twee jaar geleden zijn eerste wijntjes aan het publiek voorstellen. “We stelden toen drie witte wijnen voor”, vertelt Mieke. “Onze Auxerrois verwijst naar de druivensoort waarvan hij gemaakt is. De ‘Chouchou’ is een iets zoetere wijn, terwijl we de ‘En Secret’ via een geheime vinificatie geproduceerd hebben. Verder is er ook nog onze Madame Morelle, een fruitwijn op basis van krieken. In 2023 werd de ‘Charmeur’, een fruitige droge witte wijn aan ons assortiment toegevoegd. De ‘En Secret’ bleek echter moeilijk te maken en we waren ook niet zeker dat de kwaliteit altijd goed zou zijn. We hebben de ‘En Secret’ daarom vervangen door een drogere versie : de ‘En Secret Sec’. We willen immers steeds kwaliteit brengen. Verder is het onze bedoeling om zoveel mogelijk lokaal te verkopen. Dat vinden we heel belangrijk. We verkopen zo goed als alles hier ter plaatse. Daarnaast worden een aantal van onze wijntjes gedurende bepaalde periodes op de wijnkaart van een aantal restaurants uit de omgeving aangeboden.”

Mousserende wijn

“In de toekomst willen we goeie wijn op de markt blijven brengen”, gaat Mieke verder.

“Verder hopen we in het voorjaar van volgend jaar onze mousserende wijn te kunnen voorstellen waar we al sinds 2021 mee bezig zijn. De wijn is ondertussen al een tijd gebotteld, maar moet ook een hele tijd sur lattes gisten in de kelder. De tweede gisting gebeurt immers in de fles. Onze mousserende wijn zal waarschijnlijk in het voorjaar klaar zijn, maar het wordt moeilijk om daar een datum op te kleven. Zo hebben we nog een toestel nodig om de wijn af te werken dat evenwel maar binnen twee maanden geleverd kan worden, terwijl ook het flesetiket nog moet ontworpen en gemaakt worden. Omdat we met plaatsgebrek kampen hebben we ook bouwplannen voor de nabije toekomst. We plannen de bouw van een ruimte, waar we onze schuimwijn sur lattes kunnen laten rijpen.”

De appel en de boom

De toekomst van Choupette lijkt ondertussen verzekerd nu zoon Aaron (12) ook wijnbouwer wordt. “Vorig jaar merkte hij op een wijnbeurs kleine vaatjes op”, vertelt Mieke. “Hij wou er absoluut eentje hebben om zelf wijn te maken. Daarmee kan hij dit jaar een goeie 100 liter wijn maken.”

Choupette organiseert eind augustus ook zijn jaarlijkse wijnterrasdagen. “Bezoekers kunnen dan genieten van onze wijnen op het terras en in de wijngaard zelf, waar we ook tafels en stoelen plaatsen. Naast onze wijnen bieden we ook lokale biertjes zoals Terrest uit Houthulst en De Kazematten uit Ieper aan. Je kan ook genieten van lokaal hoeveijs van ‘De Boterhoeve’ uit Houthulst. Verder kan je ook gratis deelnemen aan een 6,5 kilometer fotowandelzoektocht.”

Wijnterrasdagen op zaterdag 24 en zondag 25 augustus van 10 tot 22 uur. De shop van Choupette in de Drevestraat 21 is tot eind oktober elke zaterdag open van 9 tot 12 uur. Info: www.wijngoedchoupette.be.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier