Nadat eerder wijngoed Monteberg een wijnbier op de markt bracht, is het nu de beurt aan het wijndomein Klein Rysselhoek uit Loker. Wijnbouwer Peter Vandamme werkt daarvoor samen met Geert Demuynck, een gepassioneerde lambiekliefhebber uit Anzegem.
De nieuwe tendens in de wijnbouw waarbij er een vervaging is van het onderscheid tussen bier en wijn is ook merkbaar in Heuvelland. “Op het natuurwijnfestival Droesem in Gent, georganiseerd door acteur Bart Hollanders, heb ik een aantal van die lekkere hybrides geproefd. Ik leerde er Geert Demuynk van Publitasting kennen. Geert werkte voor het wijnbier met het sap van mijn Regentdruiven. Graag zou hij in de toekomst ook eens willen werken met het sap van de Solarisvariëteit omwille van het aromatische karakter van die druif.”
Persresten of sap
Geert is niet de enige met wie Peter samenwerkt. Zo heeft Florent Ladeyn, sterrenchef uit Boeschepe, de weg naar het wijndomein gevonden. “Hij gebruikt persresten of sap of een combinatie daarvan om tot een nieuw product te komen. De mensen waarmee ik samenwerk doen dat vooral omdat ik natuurlijk en ambachtelijk werk doe.”
Peter hoopt ondertussen op een droge augustus en september. “Op dit ogenblik lopen we zeker één week achter. De toestand in het Heuvelland is zeker niet dramatisch. Andere streken in ons land hebben te maken gehad met nachtvorst en met hagel. Daar zijn wij gelukkig van gespaard gebleven.”
Het wijndomein van Peter is gelegen in de Galooiestraat in Loker. Het perceel van ongeveer 1 ha heeft een flinke helling. “De bodem bestaat deels uit klei, leem en ijzerzandsteen, wat ideaal is voor de wijnbouw. We houden de chemie ver van ons natuurlijk wijnbedrijf. We opteerden logischerwijs voor regent, cabernet cortis en recent ook voor souvignier gris. Verder beperken we de infectiedruk van schimmelziekten met aangepaste teelttechnieken.” (MDN)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier