Van vrijdag 1 tot en met zondag 10 november staat Roeselare, de hoofdstad van de Vallei van de Voeding, volledig in het teken van de Week van de Smaak. Gedurende tien dagen kunnen inwoners en bezoekers zich laten onderdompelen in een programma boordevol smakelijke activiteiten, georganiseerd door de Stad Roeselare in samenwerking met diverse partners. Van exclusieve workshops en proeverijen tot culinaire wandelingen en een grote smaakmarkt, er is voor elk wat wils.
De Week van de Smaak wordt jaarlijks begin november georganiseerd en dient om Roeselare als voedingsstad extra in de kijker te plaatsen. “Roeselare heeft een rijke voedingsgeschiedenis en is haar naam als voedingsstad meer dan waard”, aldus burgemeester Kris Declercq. Dan gaat het om kwalitatieve eet- en drinkadresjes, maar ook voedingsbedrijven van internationale allure zoals Soubry, Rodenbach, Paulig en Zoutman.
Op en top Roeselaars
Een vaste traditie tijdens de Week van de Smaak is de verkiezing van de Smaakmaker #VANRSL. Zoals elk jaar moeten de kandidaten een Vlaamse klassieker maximaal invullen met Roeselaarse ingrediënten. Dit jaar staat de zoektocht naar het beste recept voor balletjes in tomatensaus centraal. Hobbykoks uit de regio strijden om de felbegeerde titel van ‘Smaakmaker #VANRSL’ en krijgen de kans om hun gerecht voor te schotelen aan een vakjury onder leiding van tv-chef Piet Huysentruyt.
“Ik kijk er enorm naar uit om juryvoorzitter te zijn van dit prachtig initiatief, de ballen in tomatensaus van Roeselare. En het goat nog een bitje goe zin wei”, aldus de bekende chef. Vorig jaar was Christa Ledoux de Smaakmaker, zij maakte toen de beste hutsepot. “Het was een hele eer om mijn recept te kunnen klaarmaken voor zoveel mensen. Ik probeerde zoveel mogelijk Roeselaarse producten te gebruiken. Zo koos ik voor spek, varkensspiering van Duroc de Roulers, hoeveboter van ’t Groendal en groenten van verschillende Roeselaarse hoevewinkels. Aangevuld met zout van Zoutman en eetbare bloempjes uit de tuin van in ’t Wilde Weg kleurt de hutsepot erg Roeselaars”, aldus Christa.
Ben jij gepassioneerd door koken en maak jij de beste balletjes in tomatensaus? Inschrijven kan tot uiterlijk vrijdag 11 oktober 23.59 uur. De finale vindt plaats op zaterdag 26 oktober. Twee weken later, op zondag 10 november, is er het groot eetfestijn in een tent op de markt in Rumbeke waarbij iedereen kan proeven van de beste Roeselaarse balletjes.
De Smaakmaker-wedstrijd is maar één van de vele hoogtepunten tijdens de Week van de Smaak. Van proeverijen bij lokale voedingsbedrijven en een High Tea in het stadscentrum tot een uitgebreide smaakmarkt waar streekproducten centraal staan. Tv-chef Piet Huysentruyt komt zijn nieuwste boek voorstellen en geeft ook een exclusieve masterclass met Roeselaarse producten. Workshops over wijn, chocolade, bier en kaas bieden inspiratie voor de culinaire fijnproever, terwijl lezingen van bekende chefs en foodcoaches het programma verrijken.
Volkscafés
Een absolute aanrader tijdens de Week van de Smaak is de culinaire belevingswandeling ‘De Achterkeuken’. Dit jaar nemen ze je mee naar vijf unieke locaties in Rumbeke, waar je normaal niet zomaar kunt binnenstappen. Ontdek op een verrassende manier waarom voeding en smaak zo diepgeworteld zijn in Roeselare, en laat je onderweg verwennen met gastronomische gerechten van lokale chefs uit verschillende Roeselaarse restaurants.
Nieuw dit jaar is een erfgoedwandeling die de verhalen van legendarische volkscafés van vroege en nu terug tot leven brengt. En acteur brengt onderweg fascinerende verhalen en anekdotes terwijl je geniet van lokale lekkernijen. Een unieke ervaring. Ook bierfanaten komen aan hun trekken met een exclusieve rondleiding in de legendarische Rodenbach-brouwerij. Nieuw is ook de workshop waarbij je zelf je eigen Rodenbach kan ‘blenden’. In Koers is er een degustatie van wielerbieren, waar naast proeven ook boeiende wielerweetjes aan bod komen.
Een ticket voor balletjes in tomatensaus en een drankje kost 20 euro voor een volwassene, 15 euro voor kinderen tot 12 jaar. Voor elke portie balletjes gaat een deel van de opbrengst naar vzw De Sociale Kruidenier, een organisatie die voedselhulp biedt voor inwoners van Roeselare die het wat minder hebben.
Reserveren en meer info over alle activiteiten via www.visitroeselare.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier