“We mikken op een wat ouder publiek”: Robbe van d’Hespe opent vrijdag ook café Den Uil in Tielt

Robbe heeft het interieur van het vroegere café Pièce Unique grondig onder handen genomen: “Alleen het glas van de ramen aan de straatkant is nog hetzelfde.” © foto WME
Redactie KW

Robbe Dejonckheere (25), die al langer het naastgelegen jongerencafé d’Hespe runt, opent vrijdag voor het eerst de deuren van Den Uil in Tielt. Dat gloednieuwe café bevindt zich in het voormalige pand van de Pièce Unique, maar van dat oude café is niets meer over. “We hebben grondig nagedacht over het interieur”, vertelt Robbe. “Zo hebben we zeker 15 verschillende cafés bezocht in heel Vlaanderen om inspiratie op te doen voor dit interieur.”

“Alleen het glas van de ramen aan de straatkant is nog hetzelfde. Al de rest is anders”, zegt Robbe Dejonckheere over zijn nieuw café Den Uil. “Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar ik ben trots op het resultaat. We hebben dan ook erg grondig nagedacht over het interieur. In het najaar van 2023 hebben Lieze (Baert, van Den Arend, de vriendin van Robbe, red.) en ik zeker 15 verschillende cafés bezocht in heel Vlaanderen om inspiratie op te doen.”

De naam van het café verwijst overigens naar studentenclub Moeder Gezelle, waar Robbe jaren actief bij was. “Het logo van de club is ook een uil”, legt hij uit. “Anderzijds zijn we tijdens onze inspiratieronde ook langs gegaan bij tankbierbar Øl aan de Menenpoort in Ieper (dat café heeft liefst 46 bieren op vat, red.). Dat café was eigenlijk onze grootste inspiratiebron.”

“In een ideale wereld zitten de ouders hier, terwijl hun kinderen hiernaast in d’Hespe zitten”

Van de grote ‘zwarte doos’, die de Pièce vroeger eigenlijk was, is totaal geen sprake meer. Den Uil heeft niet alleen een lichte houten vloer en een nieuwe toog, ook de donkere wand van vroeger is verdwenen en vervangen door een wand met een baksteenlook. Die wand, in combinatie met een nieuwe donkerhouten lambrisering, geven het café een veel warmere uitstraling. Koperkleurige tafelpoten en koperen lichtarmaturen geven het geheel ook een industrieel tintje, dat zal straks nog versterkt worden door grote koperkleurige biertanks aan de muur.

Geen jongeren

“Wie hier binnen stapt, zal denk ik meteen merken dat we toch op een wat ouder publiek van dertigers, veertigers en vijftigers mikken. Of dat geen concurrentie wordt voor Den Arend? Integendeel. Lieze en ik geloven dat de twee cafés elkaar net zullen versterken. Ik blijf trouwens ook het gezicht van d’Hespe. Hoe we het praktisch gaan aanpakken, zal de komende maanden duidelijk worden, maar zowel in d’Hespe als hier kan ik op trouwe medewerkers rekenen. De kans bestaat dat enkele gasten van d’Hespe hier ook wel eens zullen binnenstappen, maar het is voor alle duidelijkheid niet de bedoeling dat dit een jongerencafé wordt. In een ideale wereld zijn het de ouders die hier zitten, terwijl hun kinderen hiernaast in d’Hespe zitten. En dan kunnen ze zelfs nog samen naar huis gaan.”

Den Uil zal elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag open zijn vanaf 15 uur. Je zal er ook kleine hapjes kunnen bestellen en er wordt tot 22 uur aan de tafels bediend. Den Uil is een plek waar je op het gemak iets kunt drinken, maar waar ook ruimte is voor een feestje. Na 22 uur kan er besteld worden aan de toog en zal er regelmatig een dj plaatjes draaien. “Per slot van rekening is er plaats genoeg om te dansen. Ook optredens en eventueel een afterwork behoren tot de mogelijkheden. De eerste afterwork zal trouwens al voor eind april zijn.” (SV)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier