“We genieten van onze tevreden klanten”: achter de schermen van Frituur ‘t Belfort op de Grote Markt in Diksmuide

Giovanni Deleu en Peter Weiss in hun populaire frituur, waar je ook restauranteten kunt krijgen. © ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Frituur/eethuis ’t Belfort op de Grote Markt 11 in Diksmuide wordt gerund door Peter Weiss (43) en zijn partner Giovanni Deleu (39).

“Eigenlijk hebben we allebei al altijd in de horeca gewerkt”, vertelt Giovanni. “Peter is kok van opleiding en heeft in verschillende restaurants gewerkt, zelf ben ik gediplomeerd slager en kok. In 2010 beslisten we dat we iets voor onszelf wilden doen, en op 4 januari 2011 begonnen we frituur Tyrol in de Esenweg.”

De frituur liep goed en na verloop van tijd maakten de twee plannen om uit te breiden.

“We hadden daar een heel goed draaiende frituur, met zowel veel vaste klanten als passanten, maar we wilden iets groter gaan en keken uit naar een geschikt pand”, vertelt Peter. “Dat vonden we op de Grote Markt, volop in het centrum van Diksmuide: een pand met tal van mogelijkheden, en een prachtige ligging, met het mooiste zicht op de Grote Markt en het vernieuwde stadhuis. Ideaal. Dus beslisten we naar daar te verhuizen.”

Drie maanden zwoegen

“We sloten frituur Tyrol niet onmiddellijk, maar vernieuwden eerst het gelijkvloers, waar de zaak zou komen. De zaak werd volledig vernieuwd. Het enige wat er nog overbleef van vroeger, was de vloer. Het was een heel drukke en zware tijd voor ons – we hebben frituur Tyrol tot op het laatste moment opengehouden. Na drie maanden zwoegen konden we op 7 april 2018 onze nieuwe zaak openen.”

De klanten van frituur Tyrol kwamen graag en in groten getale naar de nieuwe zaak.

“Het was niet enkel de zaak die vernieuwd en uitgebreid was, we hebben toen ook ons aanbod vergroot.” De twee koks ontwikkelden enkele mooie specialiteiten: “Er zijn om te beginnen onze mosseltjes. Daarvoor komen de mensen van heel ver. Zodra ze weten dat we mossels hebben, komen ze van overal. We maken ze uiteraard zelf, en per persoon geven we twee kilogram mossels, voor de prijs van twintig euro; een kinderportie is één kilogram. Die mossels hebben we de hele zomer.”

Veel vegetarisch

“Dan zijn er nog onze stoofvleessaus, die ook in eigen huis en naar eigen recept wordt bereid, onze zelfgemaakte tartaar, en onze huisburgers: gemaakt met honderd procent kippen- of rundvlees, of volledig vegetarisch; die vind je nergens anders. We bieden trouwens heel wat vegetarische gerechten aan, die we in honderd procent plantaardig vet bakken – plantaardig vet is bovendien veel lichter verteerbaar”, zegt Giovanni.

“Voor onze mosseltjes komen de mensen van heel ver”

“Natuurlijk ontbreekt het assortiment ‘gewone’ frituursnacks niet, en je kunt vanzelfsprekend kiezen tussen meenemen en ter plaatse opeten”, vult Peter aan. “En bij ons kun je aan één en dezelfde tafel een mix van traditioneel frituureten en schotels van de restaurantkaart krijgen. De bediening aan tafel is trouwens ook een pluspunt dat zeer gewaardeerd wordt. Voor dat alles kunnen we rekenen op een leuke, gezellige ploeg van medewerkers: onze vaste toonbankmedewerker Maverick, onze zaalmedewerkster Sandrine, en een aantal jobstudenten.”

Graag eens op reis

Veel vrije tijd hebben de twee heren niet. “Zo erg is dat niet”, zegt Peter. “We doen ons werk graag, en hopen het nog te kunnen blijven doen zolang onze gezondheid dat toelaat en we het vertrouwen van onze klanten krijgen. En als we dan even vrije tijd hebben, gaan we wel graag eens op reis. We houden er ook van om eens goed te gaan eten – en natuurlijk genieten we volop van de tevredenheid van de klanten”, lacht hij.

’t Belfort is open op dinsdag en woensdag van 11.30 tot 14 uur en van 17.30 tot 22 uur, op vrijdag en zaterdag van 11.30 tot 14 uur en van 17.30 tot 22.30 uur, en op zondag van 11.30 tot 14 uur en van 17.30 tot 21 uur. Op maandag en donderdag is de zaak dicht. Afhaalbestellingen kun je doen in de onlineshop via www.belfortdiksmuide.be.

De horecazaak heeft ook een Facebookpagina.