“We blijven doorgaan met hetzelfde enthousiasme”: Kevin en Marinka runnen 25 jaar eet-, bier- en whiskykroeg ‘t Kruiske in Deerlijk

Marinka Bintein en Kevin Vermote van bier-, eert- en whiskykroeg ’t Kruiske. © Rik Devos
Rik Devos
Rik Devos Medewerker KW

Kevin en Marinka Vermote-Bintein zijn al 25 jaar de sympathieke en gedreven uitbaters van eet-, bier- en whiskykroeg ’t Kruiske, gelegen aan het drukke verkeersknooppunt op de Belgiek. Het juiste adres voor een goed getapte pint, een verfrissende IPA, een lekkere whisky en niet in het minst overheerlijke verse gerechten. Een portret van de drijvende krachten achter ‘t Kruiske.

Kevin Vermote (49) en Marinka Bintein (47), de ouders van Korneel (18) en Kasper (16), startten beiden al op jonge leeftijd in de horeca. “Ik was 16 jaar toen ik in de sector begon”, start Kevin zijn verhaal. “Mijn eerste job was in The Bubbles in het centrum van Deerlijk. Daar kreeg ik de smaak te pakken. Toen ik tijdens het laatste jaar houtbewerking mijn eindwerk moest verdedigen, heb ik gezegd dat het mijn droom was om ooit een café te beginnen… Maar zo snel ging het niet. Ik koos voor een voltijdse job in Byblos op de Grote Markt in Kortrijk, leerde later Marinka kennen, zij werkte in Café Leffe in Kortrijk, en in 1999 hebben we samen onze droom, een eigen zaak, gerealiseerd.”

Volkscafé

“Op 8 juli 1999 begon ons verhaal hier in ’t Kruiske”, gaat Marinka verder. “Twee jonkies van 22 en 24 achter de tapkast van ‘dat cafeetje’ op de hoek aan het kruispunt van de Belgiek. Met veel enthousiasme en werklust runden we ons cafeetje en ja, we maakten soms ongelooflijke toeren mee. Jong en oud kwamen hier over de vloer: duivenmelkers, kaarters, wielertoeristen, paardenliefhebbers, vinkeniers, spaarders, feestneuzen, mannen met pak, met pet en met pijp… Het was een ontzettend leuk parcours.”

“We hebben van meet af aan geprobeerd om er een volkscafé van te maken. Afgaand op de uitstekende reacties van klanten zijn we daar blijkbaar ‘redelijk’ in geslaagd… Het interieur van ’t Kruiske heeft een bruin kantje en ademt authenticiteit uit. De mensen voelen zich hier op hun gemak. Ze voelen zich thuis. Wij kregen twee kinderen en in de loop der jaren verdween het cafégebeuren een beetje op de achtergrond. We creëerden een gezellige eetkroeg waar iedereen welkom bleef en gelukkig sloeg het concept aan…”

Lekker eten

“Wat de troefkaarten van onze zaak zijn?” herhaalt Kevin onze vraag. “Dat is zonder twijfel de overheerlijke keuken van Marinka. Zij is een echte keukenprinses. Haar gerechtjes zijn super. Royale porties met een persoonlijke toets, met liefde klaargemaakt tegen een prima prijs-kwaliteitverhouding. Voor een extraatje moet je hier niet bijbetalen. Alles is supervers en wordt aan de klanten geserveerd zoals we het zelf liefst eten.”

“Bier en whisky fascineren mij mateloos. Een pint hoort goed getapt te zijn. We hebben een groot aanbod ambachtelijke en artisanale bieren. Kennismaken met de verschillende smaken in het bier is echt mijn dada. De ziel van de kleine brouwer wordt er in bloot gegeven. We hebben ook een veertigtal vaste whisky’s in het aanbod en altijd enkele suggesties. Ik probeer me ook te onderscheiden met mijn muziek waarvoor ik – door de vele vinylplaten van wijlen mijn vader – altijd een grote voorliefde heb gehad. Ik pleit voor de betere luistermuziek en stel graag eigen playlists samen…”

Give-away

“Sinds corona ben ik met een moestuin begonnen”, stelt Marinka met enige fierheid. “Ik heb een lapje grond op het domein van de ezelboerderij Elza en Valère, een zorgboerderij waar kinderen met een beperking terecht kunnen en waar ze ook bezig zijn met het creëren van een voedselbos, Ter Plekke. Daar teel ik groentjes in functie van wat ik kan gebruiken in mijn keuken in het seizoen.”

“Een kwarteeuw later zijn we nog altijd heel blij met de stap die we toen hebben gezet. Veel van de mensen die we leerden kennen, hebben we ondertussen in ons hart gesloten. We gaan verder op de ingeslagen weg en gaan op tijd en stond vakantie nemen. Meer dan vroeger omdat ons gezin en onze familie heel belangrijk zijn. We hopen dus nog even door te gaan, met hetzelfde enthousiasme, dezelfde werklust, maar misschien met meer krakende botten en mankementen dan weleer.”

“Een oprechte dankjewel voor al onze fijne klanten, generaties die hier samenkomen, onze helpers, vrienden en familie waarop we altijd kunnen rekenen. Naar aanleiding van ons 25-jarig bestaan willen we onze klanten in de bloemetjes zetten. Tot en met zaterdag 12 oktober kan iedereen die bij ons komt eten, meedoen aan onze give-away! We schenken op de zondag van Belgiek Koerse 3 waardebonnen weg van 150, 100 en 75 euro. Succes aan alle deelnemers en voor ons… op naar nog een mooi vervolg!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier