“Vinden we niemand, dan start in 2026 de uitverkoop”: eigenaars zoeken overnemer voor The Bull en een van ’s lands grootste whiskycollecties

Jean Gebeelen en Myriam Gernaey met in de achtergrond een deel van de whiskyflessen. (foto Stefaan Beel) © stefaan beel
Peter Soete

Op 14 juni 1991 opende The Bull in de Sint-Amandsstraat de deuren. De combinatie van whiskyshop en poolbiljart was op het eerste zicht misschien een vreemde combinatie, maar wel een die werkte. En die na 33 jaar nog steeds werkt. Nu vinden eigenaars Jean Geebelen en zijn vrouw Myriam Gernaey het tijd om het wat rustiger aan te doen.

Jean Geebelen is een geboren Limburger, maar is na al die jaren onlosmakelijk vergroeid met Roeselare. “Dat kan natuurlijk niet anders, ik maak al 33 jaar deel uit van deze gemeenschap en heb het hier enorm naar mijn zin. Ik ben militair geweest en ben vaak op missie naar het buitenland geweest. Ik was twee jaar actief in Kosovo en als kolonel ben ik van 2007 tot 2015 verbindingsofficier geweest in Potsdam. Op 1 januari 2016 ging ik met pensioen in het leger.”

“Toen we in 1991 van start gingen met The Bull was het enkel een poolzaak. We plaatsten hier meteen elf professionele pooltafels. De film ‘The Color of Money’ met Paul Newman en de jonge Tom Cruise was enkele jaren uit en we beleefden een echte poolhype. Onze tafels kwamen uit Amerika, we hebben ze gekocht bij Murray in Los Angeles. Onlangs hebben we ze nog laten overtrekken met nieuwe lakens.”

Schapen en whisky

“Whisky heeft maar later zijn opwachting gemaakt. Hoe ik bij whisky ben terechtgekomen? Door slechte vrienden (lacht). Filip Verleye en Philip Vanmaele waren echte whiskyliefhebbers en op een bepaald ogenblik gaf ik hen als nieuwjaarsgeschenk de Whisky Atlas van Michael Jackson. Ze waren daar zo enthousiast over dat ik er ook een voor mij wilde kopen, maar ze waren uitverkocht! Ik heb lang moeten zoeken achter een exemplaar. Vanaf dan zijn we samen beginnen zoeken naar whiskyflessen en proefden we die onder elkaar. Tot ik op een bepaald ogenblik vroeg aan Gustaaf De Bolle uit Affligem of hij eens een whiskydegustatie wilde geven in The Bull. Gustaaf was een schapenboer die veel schapenrassen in Schotland kocht en daar ook een grote liefde voor whisky had ontwikkeld. Hij wou dat doen en op onze allereerste bijeenkomst zaten we met zo’n 50 deelnemers rond een biljarttafel (lacht).”

“Zo is alles organisch gegroeid. Na een eerste keer kwam een tweede en derde proeverij, dan hebben we ons handelsregister aangepast zodat we ook whisky mochten verkopen en zijn we met Myriam’s Whiskyshop gestart door 200 whiskyflessen in consignatie aan te bieden. We moesten die flessen pas betalen als we ze verkochten. Dat was ook de enige manier voor ons, want we hadden net The Bull opgestart. Jaar na jaar kochten we flessen bij en kwamen er meer en meer whiskykasten bij. Nu hebben we om en bij de 2.500 flessen te koop.”

Wereldproblemen

“Is whisky een dure aangelegenheid? Dat denk ik niet. Champagne is duurder, want eens je een champagnefles hebt ontkurkt, moet je die uitdrinken. Een whiskyfles die je niet opent, blijft 100 jaar goed. Whisky is een ‘spirit’ en die verandert nooit eens die is gebotteld. En zelfs een fles die is geopend, kan twee tot drie jaar perfect blijven. En een whiskyfles drink je ook niet meteen uit, hé. Tenzij je met een vriend een avond alle wereldproblemen wil bespreken en oplossen. Dan is een fles whisky misschien net niet voldoende (lacht).”

“Bij whisky moet je de tijd nemen om je smaak te ontdekken”

“Een fles lekkere single malt koop je hier al voor 30 euro. Maar ik kan je ook een Glenfarclas van 60 jaar oud verkopen voor 20.000 euro. Whisky wordt nooit goedkoper, dat is een feit. En kopers doen hier vaak een zaakje. Ik hou me niet bezig met mijn prijzen ieder jaar aan te passen, lees te verhogen, want dat is een titanenwerk. Het gebeurt dan ook dat iemand die de laatste fles koopt van een bepaalde whisky die fles goedkoper beet heeft dan mijn nieuwe aankoopprijs. Whisky is een eigenaardig economisch product. Enkele maanden geleden werd in een bekend Londens veilingshuis een fles verkocht die bijna 100 jaar oud was. Men had 480.000 euro vooropgesteld en uiteindelijk is die fles afgeklopt op 1.800.000 euro. Ongelooflijk toch!”

Rolls Royce

“Men vraagt mij vaak of ik een goede ‘instapwhisky’ ken, maar iedere fles is eigenlijk een instapfles. Je moet gewoon de tijd nemen om je smaak te ontdekken. Ik heb het zelf minder begrepen op geturfde whisky. Macallan is een formidabele whisky, maar jammer genoeg ook een van de duurdere. Men noemt Macallan niet voor niets de ‘Rolls Royce der whiskies’. Mijn absolute favoriet is Highland Park 18 jaar oud.”

“In The Bull gaan whisky en pool mooi hand in hand. Veel mensen aan de biljart degusteren een paletje whisky. Dat zijn drie glaasjes van 2,5 cl met verschillende whisky’s. Ja, een eigen proeverij, terwijl men biljart speelt. En pas op, bij whisky spreken we over degusteren. Wie wil drinken, kiest voor bier. Wist je dat je zelfs op een proeverij met zeven verschillende soorten whisky van 2 cl minder gram alcohol binnen hebt dan wanneer je twee Duvels drinkt?”

Toekomst

“Nu houden we hier geen grote degustaties meer. Wel proef ik nu en dan enkele whisky’s met gelijkgezinden en praten we ondertussen over whisky, vrouwen en andere mannenzaken (lacht). En we praten ook over de toekomst van The Bull, ja. Weet je dat deze zaak al 33 jaar bestaat met dezelfde mensen aan het roer? Veel dergelijke horecazaken zul je waarschijnlijk niet hebben in onze stad.”

“We kijken inderdaad uit naar een overnemer, maar makkelijk zal dat niet zijn. Je moet iemand vinden die een hart heeft voor poolbiljart, voor whisky én die ook nog het nodige kapitaal heeft. We komen toch al snel aan een paar 100.000 euro netto stock wat whisky betreft. Nu, eventueel kan ik het handelsfonds splitsen en de whiskycommerce op een andere plaats verderzetten.”

“We hebben nog een handelsovereenkomst tot augustus 2026. Indien er voor 2026 geen gegadigden zijn, dan beginnen we vanaf januari 2026 met een grote uitverkoop. Myriam is dan al even met pensioen en ik ben er dan 71. Het is dan wel genoeg geweest zeker?”

Meer inlichtingen zijn te verkrijgen bij Jean (0474 83 60 35) of Myriam (0475 35 36 54).