Vincent (43) en Sandrine (41) runnen sinds drie jaar frituur Pompatat in Moorsele: “Ons pa zou heel trots geweest zijn op de zaak”

Vincent en Sandrine Dubois zijn de drijvende kracht achter frituur Pompatat. © ZB
Redactie KW

Wie door de Rozenstraat in Moorsele wandelt, kan er sinds 2022 de geur van verse frieten opsnuiven. Achter de toonbank van Pompatat staan broer en zus Vincent (43) en Sandrine Dubois (41), die samen een oude bloemenwinkel omvormden tot een frituur waar kwaliteit en familiegeschiedenis hand in hand gaan.

Al jaren speelde het idee bij broer en zus Vincent (43) en Sandrine Dubois (41) om samen een horecazaak te starten. Toch bleef het lange tijd bij dromen. Vincent bouwde als zelfstandige bijna dertig jaar een carrière uit in elektriciteit, zonnepanelen en sanitair, terwijl Sandrine werkte als verpleegkundige en daarnaast een bijberoep had als schoonheidsspecialiste. Horeca leek ver weg, tot een goede vriend van Vincent een frituur opende. “Ik merkte hoe graag ik met mensen bezig was. Frieten bakken klinkt simpel, maar het sociale contact en de dynamiek van de horeca… dat gaf me energie. Ik wist: als ik nog een nieuwe stap wil zetten, dan is het nu”, vertelt Vincent ons wanneer we broer en zus een bezoek brengen in Pompatat.

Kriebel

Die hernieuwde goesting bracht broer en zus weer rond de tafel. Ze besloten hun gedeelde droom nieuw leven in te blazen. “Ik had totaal geen horecaervaring”, lacht Sandrine. “Maar de kriebel zat er al lang. Toen Vincent me opnieuw het voorstel deed, ben ik eerst ervaring gaan opdoen in een frituur. Het werk lag me echt. Vincent en ik zijn dan een jaar lang proeverijen en tastings gaan doen om voeling te krijgen met het vak.”

Toen hun oog viel op een oude bloemenwinkel in de Rozenstraat in Moorsele, klikte het meteen. “Na een positief gesprek met de eigenaars wisten we: dit wordt onze plek”, zegt Sandrine. In december 2021 begonnen de werken. Binnen zes weken tijd onderging het pand een complete metamorfose. “Mijn 40ste verjaardag heb ik letterlijk in de put gevierd, tussen de werken”, lacht Vincent.

Op 2 maart 2022 was het zover: Pompatat opende de deuren. De stap naar horeca was niet enkel ingegeven door hun eigen ambitie. Ook de familiegeschiedenis speelde mee. Hun vader, geboren in Moorsele, had zelf altijd gedroomd van een frituur, maar wilde niet dat zijn echtgenote, een zelfstandige kapster, haar job moest opzeggen. “Het is best grappig dat wij nu juist wél een frituur starten. Het moet toch in de familie zitten. Zo maken we zijn droom waar in zijn geboortedorp”, zegt Vincent.

Het interieur kreeg een persoonlijke toets van Sandrine. “We wilden een tweede thuis creëren, want we zitten hier zoveel uren. De kleuren, de toog, zelfs de kachel – dat is ons pronkstuk in de winter.”

Jammer genoeg is de vader van Sandrine en Vincent enkele jaren geleden overleden. “Het is jammer dat hij het zelf niet meer kan meemaken. Ik ben er zeker van dat hij hier heel veel zou geweest zijn.” Sandrine knikt. “Hij zou heel trots geweest zijn op ons.”

Evolutie

De opening van Pompatat lokte meteen veel nieuwsgierigheid. “We wisten niet wat ons overkwam”, vertelt Sandrine. “De rij stond tot buiten, iedereen wilde proeven. Het was pittig om alles in goede banen te leiden, maar ook hartverwarmend.”

Ondertussen bestaat Pompatat drie jaar en voelt de frituur als hun gezamenlijke kindje. “We zijn gegroeid in onze rol”, zegt Sandrine. “Ik dacht nooit dat leidinggeven iets voor mij zou zijn, maar ik doe het graag. En we hebben intussen een sterke band met veel vaste klanten.”

Ondertussen draait de frituur op volle toeren. Vrijdagen zijn de drukste dagen, vaak goed voor zeventien uur werk. Toch voelt de zaak na drie jaar als een geoliede machine, met een team van zes tot zeven medewerkers. “We zijn goed op elkaar ingespeeld”, zegt Vincent. “Sandrine neemt vooral de boekhouding en organisatie op zich, ik volg de bestellingen en prijzen op. Zo hebben we elk onze taken.”

“We hebben intussen een sterke band met veel vaste klanten”

Ook praktisch loopt het steeds vlotter. Zo werkt Pompatat met een digitaal bestelsysteem, waardoor klanten hun bestelling vooraf kunnen doorgeven en op het gekozen uur afhalen. “Toch verkiezen veel mensen om gewoon in de rij te staan”, glimlacht Vincent. “Voor het sociale contact, zeggen ze.”

Hoewel Vincent en Sandrine familie zijn, houden ze werk en privé strikt gescheiden. “We hebben onze discussies, maar beslissen altijd samen”, zegt Sandrine. “Iedere avond zeggen we lachend tot morgen. Het is een geestige werksfeer, ook dankzij onze jobstudenten en flexi’s.”

Niet traditioneel

Pompatat wil zich onderscheiden van klassieke frituren. “We serveren verse bereidingen, en we bieden veel glutenvrije en vegan opties.”

Zo kunnen klanten met een glutenintolerantie gewoon genieten van frietjes, kipnuggets, frikadel en kaaskroketten. Ook de loaded fries, met pulled pork, spek, kip of een vegetarische versie, zijn meteen een succes gebleken. “Onze burgers bedenk ik zelf, en we hebben vijf vegan versies. De Pom Madam en Pom Raclette zijn heel populair”, aldus Sandrine.

Pompatat is geopend van donderdag tot zondag, inclusief feestdagen, telkens van 11.30 tot 13.30 uur en van 17.30 tot 21 uur of 21.30 uur. Meer info vind je op www.Pompatat.be.

Partner Expertise