“Vanaf de eerste dag een succes”: Chris Bevernage en Ri4vos vieren 15-jarig bestaan van Marktcafé Les Halles in Ieper

We zien v.l.n.r. Wim Vandamme, Jonas Bevernage, Bart Devos en Chris Bevernage in Les Halles. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Op 9 maart zal het precies vijftien jaar geleden zijn dat Chris Bevernage de deuren van Les Halles op de Grote Markt opende en dus trok hij aan de mouwen van zijn vrienden Wim Vandamme en Bart Devos van Ri4vos om er iets speciaals rond te organiseren. Het resultaat: vier gratis optredens op elke negende van de maanden maart, april, mei en juni.

Niet alleen blaast Marktcafé Les Halles vijftien kaarsjes uit, Chris Bevernage (60) zelf staat dertig jaar in de horeca. “Voordien werkte ik zeven jaar lang als privéchauffeur voor de familie Steverlynck van Picanol, maar in 1993 zette ik mijn eerste stappen in de horeca”, vertelt Chris. “Het begon allemaal in Het Zilveren Hoofd, nadien volgden De Ecurie, In ‘t Klein Stadhuis, De Waterpoort, Regina, In Compagnie op de Kiekenmarkt en De Oude Kaasmakerij. Toen ik Les Halles opende, baatte ik vijf horecazaken tegelijk uit.”

Ondertussen zijn het er nog drie: Les Halles, Dépot in de Menenstraat en het Museumcafé van het In Flanders Fields Museum. “Na enkele jaren besloot ik dat dit toch een beetje van het goede te veel was en dat het beter was om in te krimpen, zodat je het goed kan doen”, vertelt Chris. “Les Halles was een te mooie opportuniteit om te laten liggen. De vorige eigenaars zaten hier 36 jaar, maar ze hadden er niet veel mee gedaan.”

“We openden de deuren op 9 maart 2009, toevallig ook de verjaardag van mijn vrouw (Conny Sercu, die een lingeriewinkel uitbaat in de Menenstraat, red.)”, vervolgt Chris. “Vanaf de eerste dag was het boenk erop, misschien een beetje te veel.”

Geëvolueerd

“In het begin was Les Halles iedere dag open tot soms 3 of 4 uur ’s nachts. Ondertussen is het concept verschoven in de richting van café-restaurant. Dat blijft ook onze sterkte. Mensen kunnen hier gewoon binnenkomen om een pint te drinken, maar even goed om iets te eten.”

“We openden op 9 maart 2009, ook de verjaardag van mijn vrouw”

Het porseleinen jubileum van Les Halles laat Chris niet ongemerkt voorbijgaan. Om de mijlpaal gepast te vieren, gaat hij opnieuw in zee met Kris Vandamme en Bart Devos van Ri4vos, de vzw achter onder meer de Muzikale Dinsdagen en Streekgenot op Straat. “Omdat de opening op 9 maart was, vonden we het symbolisch om elke 9de van de maanden maart, april, mei en juni iets speciaal te doen”, zegt Bart Devos. “Het feest op zaterdag 9 maart bestaat al meteen uit een vierklapper: om 11 uur is er een gratis aperitiefconcert van Z-Curse, om 19 uur is er een uitgebreid tapasdiner waarvoor men zich kan inschrijven via reservatie@marktcafe-leshalles.be, om 21 uur is er opnieuw een gratis optreden van Boogie Phil & The Swing Devils en de ganse feestdag wordt er Ypra geserveerd tegen de prijs van een gewone pils.”

Op dinsdag 9 april brengt MG’s Brothers vanaf 21 uur covers van bekende artiesten uit de jaren ‘60 tot ‘90. Op hemelvaartsdag 9 mei is het de beurt aan Ann Lee, het muzikale alter ego van de Poperingse Annelies Vandenabeele. Op verkiezingszondag 9 juni ten slotte komt Les Sons Saucisses langs om er vanaf 11 uur een stevige mep op te geven.

Muzikale Dinsdagen

Dat Chris Wim en Bart van Ri4vos mee op de kar trekt, hoeft niet te verbazen. “Zonder Chris geen Ri4vos”, zegt Bart stellig. “Het was in ’t Klein Stadhuis dat we de eerste Muzikale Dinsdagen organiseerden. Dat dit evenement is kunnen groeien en bloeien met vallen en opstaan, is omdat we het konden doen onder de veilige vleugels van Chris. Dat is ook de reden waarom we resoluut ja zeiden toen Chris vroeg om iets te organiseren rond 15 jaar Les Halles.”

Het blijft trouwens niet bij de vier indoor optredens in maart, april, mei en juni. Ook in de zomer pakken Chris en Ri4vos uit met gratis optreden. “Iedereen mag nu al de vier donderdagen van de maand juli met stip in de agenda noteren. Dan zal er naar hartenlust gevierd en gefeest worden in en rond Marktcafé Les Halles. De concrete invulling van deze feestdagen wordt binnenkort bekendgemaakt”, besluit Bart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier