Vakantiewoning en B&B Huis Léon opent de deuren midden in de natuur: “Genoemd naar mijn grootvader”

Op de foto zien we Yves Dequidt voor Huis Léon. © ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Dichtbij het centrum maar toch midden de natuur en zelfs grenzend aan een natuurgebied vind je Huis Léon: een vakantiewoning en B&B. Het is een plaats waar je tot rust kan komen, die volledig nieuw is en waar werkelijk iedereen welkom is.

Al meteen bij het oprijden op de ruime privéparking gaat er een wereld van rust voor je open: het vele groen, het stijlvolle gebouw en een aantal kippetjes dat vrolijk over het domein rondscharrelt: het voelt meteen goed, vredig en heerlijk rustig. Eigenaar Yves Dequidt (51) is de drijvende kracht achter Huis Léon. “Het ontvangen van mensen zit een beetje in de genen, mijn zus heeft een hotel in de Ardennen en zelf heb ik al ruim 20 jaar een B&B in Vladslo en nu open ik dus Huis Léon, genoemd naar mijn grootvader.”

Oorlog

“Opa Léon Bintein was destijds de eerste landbouwer die terugkwam na de oorlog. De hoeve lag midden in het slagveld van WOI en er was helemaal niets meer van over, de boerderij werd herbouwd en opa Léon trok er in 1922 in en begon de verwoeste velden te bewerken want voedsel wat toen een prioriteit.”

De boerderij groeide vlot maar toen kwam er een tijd waarin alles voor de landbouwers steeds moeilijker werd, zo ook voor Yves. “Ik heb meer dan twee keer nagedacht voor ik de stap zette richting een hotel, B&B of vakantiewoning. Het is immers zo dat wij hier in Vlaanderen nooit zullen kunnen concurreren met pakweg Turkije of Thailand, we hebben immers niet de zon zoals daar.”

“Ontvangen van mensen zit duidelijk in onze genen”

“Wat wel een voordeel is, is dat het hierheen niet lang reizen is en als je uit de auto stapt kan de vakantie meteen beginnen. Het gaat er hier ook veel ecologischer aan toe en er valt echt wel heel wat te beleven.”

“Zo kan je varen met elektrische bootjes bij De Boot, kan je een rit maken met 2 PK’tjes, zijn er verschillende sportactiviteiten, kunnen er wandel- en fietsroutes gevolgd worden. Bovendien is het natuurgebied De Blankaart hier vlakbij waar je kan wandelen en naar de zeearenden kijken. Ook Diksmuide en Ieper liggen binnen handbereik maar zelfs langs een pad rond de boerderij kan je tal van dieren.”

Toegankelijk

“Horecagelegenheden zijn er ook ruim voldoende in de buurt. Ook over het volume, het aantal bedden en wie onze potentiële klanten zouden kunnen zijn heb ik goed nagedacht”, zegt Yves. Bij een bezoek aan de kamers is het al snel duidelijk dat hier een totaalconcept werd uitgewerkt. “Alle kamers en andere plaatsen zijn volledig toegankelijk voor mensen met een kinderwagen of een rolstoel, er is een lift om naar de kamers te gaan, er werd met alles rekening gehouden zo zijn bijvoorbeeld ook de badkamers volledig en heel discreet aangepast aan rolstoelgebruikers. Dit is iets wat vrij uniek is in onze streken. Er zijn zeven kamers waaronder een familiekamer en elke kamer heeft een ruim terras met uitzicht op de velden. Een boxspring met bedlinnen, zithoekje met bureautafel, flatscreen, minibar, koffie en theefaciliteiten, wifi, badkamer met instap regendouche, wastafel, toilet handdoeken, badlinnen en verzorgingsproducten: alles is voorzien. Beneden vind je nog de eetruimte en de ruime living. Ook is er een ruim buitenterras met barbecuemogelijkheid. Kortom: alles kan.”

Info: Huis Léon, Driegrachtensteenweg 4, Merkem, www.huisleon.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier