Uniforme terrassen op Grote Markt tegen 2028: “Alle horecabazen staan erachter”

Met de horecabazen werd verschillende keren vergaderd om tot dit ontwerp te komen © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Horecazaken met een buitenterras krijgen tegen 1 juli 2028 een uniforme look. “Historisch plaatsen die het beeld bepalen van de stad moeten uniform zijn, net zoals bij de verlaagde Leieboorden. Dat is al lang het beleid van Kortrijk en bedoelt om verrommeling tegen te gaan”, zegt Wouter Allijns, schepen van Ondernemen.

De overgangsperiode voor horecaondernemers op de Grote Markt ging vorig jaar al in. “Sommige zaken – zoals Bar Des Amis of aan de kant van de Patria – zijn uitgesloten van het plaatsen van overdekte buitenterrassen. Dit omwille van zicht- en looplijnen, veiligheid, mobiliteit en erfgoed waarde”, legt Allijns uit. “In de huidige staat zijn de terrassen niet meer van deze tijd. Het beleid is ook in het belang van de handelszaken zelf die met het nieuwe ontwerp een propere en betere uitstraling zullen hebben.”

“Sommige zaken – zoals Bar Des Amis of aan de kant van de Patria – zijn uitgesloten van het plaatsen van overdekte buitenterrassen” – Wouter Allijns

Het traject werd doorlopen met alle handelaars op de Grote Markt. “We hebben samengezeten om tot een gedragen voorstel te komen. Alle horecabazen steunen het ontwerp en staan erachter. Het is natuurlijk niet evident om zo’n constructie te plaatsen. Niet iedereen heeft direct de middelen voor zo’n investering – afhankelijk van de toepassingen gaat het toch om een kost van 20 à 25.000 euro – daarom geven we de handelaars vijf jaar tijd.”

“Afhankelijk van de toepassingen gaat het toch om een kost van 20 à 25.000 euro – daarom geven we de handelaars vijf jaar tijd” – Wouter Allijns

De nieuwe overdekte buitenterrassen met horizontaal dak zijn zwart met wanden volledig in glas, van boven tot beneden. De oppervlakte van de constructie mag niet verruimd worden in breedte of diepte ten opzichte van het huidige terras en moet opgetrokken worden in duurzame materialen. “Wat wel bespreekbaar is, is de hoogte van constructie, de belettering of het toevoegen van een extra kleur. De handelaars krijgen vrijheid in het lichtplan en verwarmingsplan, mits verduidelijking en beoordeling in de omgevingsvergunning”, licht Allijns toe.

De zaken die niet geïnvesteerd hebben in een nieuw uniform terras tegen 1 juli 2028, moeten de oude luifels verwijderen – of de stad zal gedwongen tussenkomen – en zich behelpen met zwarte parasols. Maddox zou al tegen eind september een nieuw buitenterras plaatsen en ook Chapeluur zou komend jaar volgen.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier