Terras café Den Blauwvoet bomvol: kiezers krijgen gratis consumptie met afgestempelde oproepingsbrief

De actie van café Den Blauwvoet in Moorslede was duidelijk een succes. © Jan Stragier
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Uitbaatster Ann-Sophie Toorré van café Den Blauwvoet op de Marktplaats in Moorslede pakt op verkiezingszondag uit met een opmerkelijke actie. Wie langskomt met zijn afgestempelde oproepingsbrief krijgt een gratis gewone consumptie. Schuin tegenover het monument van Pater Lievens zat het terras bomvol.

“Nog een geluk dat hiernaast jeugdhuis Den Teirlinck is gesloten en ik mijn terras daar kan uitbreiden”, zegt Ann-Sophie. “De opkomst is goed en de sfeer tof. En het is mooi weer. Ik hoopte dat er veel volk zou afkomen. Weinig mensen beperkten zich tot die ene gratis consumptie maar bestelden twee of drie drankjes en zelfs meer. (lacht) Ik denk wel dat er een aantal gaan blijven ‘hangen’ tot in de namiddag.”

Op het zonnig terras was er met Vlaamse schlagers van Bart Kaell tot Willy Sommers alvast ambiance. Paul Deman was normaliter in GC Den Bunder bijzitter in een stembureau. “Omdat er genoeg waren, moest ik niet blijven”, zegt Paul. “Al wilde ik wel blijven. Ik was daar plichtsbewust om 7.15 uur en heb dan maar gewacht tot het stembureau om 8 uur open ging.”

“Het initiatief van Ann-Sophie vind ik alvast picco bello. Stel je voor, het is op de Marktplaats nog het enig café. Er zouden er meer moeten zijn, zoals in de oude tijd. Dat leeft natuurlijk de verkiezingen. De verkiezingen zal ik vandaag op de voet volgen. Ik ben een politiek beest. Straks gaan we wat eten en dan zal ik het allemaal volgen.”

Paul is geboren in Menen, woonde in Passendale en ondertussen al 28 jaar in Moorslede. “Fittekootje, drie pintjes en een cola”, hoorden we. Fittekootje…? “Dat is mijn lapnaam”, lacht Ann-Sophie. “Toen mijn moeder café De Drum in Passendale uitbaatte, noemden de klanten me zo als kind.”

Op zondag 14 oktober zijn er dan gemeenteraadsverkiezingen maar is er geen stemplicht meer. Of Ann-Sophie haar initiatief dan zal herhalen. “Ik denk het wel”, klinkt het. “Het zou wel tof zijn als een bepaalde politieke partij of alle lijsten samen bijvoorbeeld een gratis vat zetten. Wat de mensen misschien zou motiveren om te gaan stemmen. Een duwtje in de rug.”

Haar vriend Steve Grymonprez baat op de Plaats in Dadizele restaurant Historic. “Op Vaderdag is het daar ook superdruk”, vertelt de blonde cafébazin die de stembrieven afstempelde en aan de mensen teruggaf want wettelijk moeten we die drie maanden bewaren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier