Taverne Hapkin wordt Baraaf met pop-up zomerbar

Steven Houttekier - Baraaf.© (Foto Kurt)
Steven Houttekier - Baraaf.© (Foto Kurt)
Redactie KW

Nadat Madelon Vanzieleghem en Steven Houttekier enige tijd geleden Den Gouden Appel in Lichtervelde nieuw leven inbliezen, neemt het koppel nu Taverne Hapkin in de Bruggestraat in Zwevezele over, onder de naam Baraaf. Tijdens de zomer is de achtertuin van de zaak een EK-dorp/pop-up zomerbar.

De coronacrisis heeft de ambities van Madelon Vanzieleghem (33) en Steven Houttekier (40) allerminst gefnuikt. Tijdens de lockdown begon het idee voor een tweede zaak, na de succesvolle overname van het legendarische café Den Gouden Appel in 2019, te borrelen. Steven Houttekier ruilde Lichtervelde jaren geleden in voor Gent, maar keert nu terug naar z’n West-Vlaamse roots.

“Ik was voor corona actief in de evenementensector in Gent, met de uitbating van de White Cat, zaal Lux en de zomerbar De Gentse Zomer, maar dat viel vorig jaar natuurlijk allemaal weg”, vertelt Steven. “Daardoor ben ik me gaan toeleggen op Den Gouden Appel, de zaak van mijn vriendin Madelon. Van klanten die uit Zwevezele kwamen, hoorden we vaak dat ze een dergelijk café misten bij hen in de buurt. Zo zijn de eerste plannen ontstaan om ook daar iets te beginnen.”

Die plannen kwamen plots in een stroomversnelling, toen Steven en Madelon vernamen dat er een horecazaak te koop stond in Zwevezele. “We zagen meteen heel wat mogelijkheden, mede door de tuin achter het pand, dus de zaak was snel beklonken”, aldus Steven.

De nieuwe eigenaars laten er geen gras over groeien: de achtertuin wordt meteen in gebruik genomen. “Er moeten nog renovatiewerken gebeuren in het pand, maar buiten gaan we al meteen van start. Tijdens het EK voetbal zijn we elke dag open vanaf 14.30 uur en worden alle wedstrijden getoond op groot scherm. Daarnaast zijn er een cocktailbar, een pooltafel en een trampoline voor de kleinsten. Na het EK gaan we verder als zomerbar en zijn we vier dagen in de week open.”

Geen tweede Appel

Voor de officiële opening van het café Baraaf wordt gemikt op het najaar, al hangt dat allemaal af van hoe vlot de verbouwingen lopen. Wat wel al vast staat: Baraaf wordt geen tweede Gouden Appel.

“Net als in Den Gouden Appel zal er de mogelijkheid zijn om iets te drinken en te eten – de typische spaghetti van De Gouden Appel kan natuurlijk niet ontbreken –maar daar stopt de vergelijking. De naam Baraaf is een knipoog naar het woord nachtraaf. We willen een breed publiek bereiken en gaan met Baraaf ook inzetten op evenementen. Het wordt dus zeker geen kopie van zijn kleine broertje”, zegt Steven.

Twee horecazaken in twee verschillende gemeenten combineren, dat lijkt niet evident. Toch zien Madelon en Steven daar geen graten in. “De taken zijn mooi verdeeld. Madelon blijft verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van Den Gouden Appel, ik zal me meer toeleggen op Baraaf”, aldus Steven nog. (LH)

Facebook: Baraaf8060.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier