Suurplas in Roeselare zoekt overnemer: “Het verhaal tegen eind dit jaar afronden”

Dominik Daeninck: “Eens zelf naar een feest gaan, daar kijken we naar uit.” © stefaan beel
Peter Soete

Na Bistro St. Blasius zal binnenkort nog een restaurant verdwijnen in Roeselare. Restaurant Suurplas op het Polenplein staat over te nemen. Dominik Daeninck zou graag tegen het einde van het jaar het verhaal van Suurplas afronden.

Dominik Daeninck (54) heeft er een leven in de horeca opzitten. De geboren Izegemnaar woont al een hele tijd in Roeselare en leefde zich de laatste 17 jaar uit in zijn eigen restaurant Suurplas op het Polenplein. “In 1988 ben ik afgestudeerd aan de hotelschool in Koksijde maar ik werkte tijdens de weekends al vanaf mijn zestiende in restaurant De Rijselpoort bij Jan Dusselier”, start Dominik zijn verhaal. “Nadien volgde de Savarin bij Jan Deceuninck. Ik kan zeggen dat ik de stiel heb geleerd in de Rijselpoort en dat ik een vervolmakingsopleiding heb gekregen in de Savarin. Trouwens, in de Savarin heb ik ook mijn vrouw leren kennen. Sabine werkte er in de zaal. We hebben het etentje bij de trouw voor de wet in de Savarin laten plaatsvinden. Na het huwelijk voor de kerk zijn we naar de Marquette getrokken in Marke.”

“Horeca loopt als een rode draad door mijn leven. Tussen 1995 en 1998 hadden we ons restaurant Isegheim in Izegem, daarna heb ik twee jaar in een zuivelfirma in Gits gewerkt, vervolgens heb ik de brasserie in het Sterrebos mee helpen opstarten om dan bij traiteur Declercq te werken. Tenslotte kon ik bij slagerij-traiteur Koen en Veerle aan de slag tot we in 2007 met ons eigen restaurant Suurplas van start zijn gegaan. En daar komt nu na 17 jaar een einde aan.”

Strengere regels

“Er zijn verschillende redenen waarom we stoppen. Eerst en vooral is het een fysiek zware job en we worden er ook niet jonger op. Daarenboven vermeerderen en verstrengen de regels voor de horeca meer en meer en zijn de prijzen van de grondstoffen en energie ook torenhoog. Tenslotte denk ik dat het restaurantbezoek de laatste jaren helemaal veranderd is. Heel goedkope eethuizen en de dure gastronomische restaurants hebben mijns inziens nog een toekomst, maar de middenklasse krijgt klop. Pas op, ik doe het nog altijd zeer graag en indien ik zou mogen herbeginnen, zou ik opnieuw voor de horeca kiezen. Suurplas staat over te nemen. Het is moeilijk om daar een datum op te kleven maar we zouden graag ons Suurplas-verhaal tegen het einde van het jaar kunnen afronden. Wat de toekomst voor ons zal brengen? Voor Sabine alleszins niets in de horeca. Ik wil wel in de horeca blijven werken maar dan in dienstverband of op zelfstandige basis. Maar ik wil wel een beetje meer thuis zijn en tijd hebben voor de familie. Op die manier zullen we zelf eens naar een huwelijksfeest of een babyborrel kunnen gaan. Daar kijken we naar uit, ja.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier