Sommelier van Franco Belge Belanna Toune (27) bij finalisten van nationale Negroni-wedstrijd: “Zacht en toegankelijk”

Sommelier Belanna Toune en chef Tomas Puype. "Intussen staat ‘mijn’ Negroni ook al op de kaart in het restaurant, en dat voelt als een kleine overwinning op zich", zegt Belanna. (foto Davy Coghe)
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De 27-jarige Belanna Toune, sommelier bij Franco Belge in de Langestraat, is één van de tien finalisten van de Campari Negroni Competition, die op 3 november plaatsvindt in het Wintercircus in Gent. Van de 79 inzendingen werden uiteindelijk tien kandidaten weerhouden. “Ik voeg wat rabarbersap en een toets van gember toe aan mijn Negroni”, verklapt Belanna trots.

Toune werkt inmiddels bijna drie jaar als sommelier bij het Brugse restaurant, maar haar loopbaan begon in een heel andere richting. “Ik ben van opleiding bachelor lager onderwijs en heb ook een tijd voor de klas gestaan”, vertelt ze. “Toch bleef mijn passie voor wijn, aperitieven en cocktails trekken. Ik werkte in bijberoep in de horeca en merkte dat ik dat liever deed dan mijn hoofdberoep. Op een bepaald moment wist ik: dit is mijn pad.”

Rabarbersap en gember

De klassieke Negroni – een mix van Campari, gin en vermouth – is Belanna’s favoriete cocktail. “Veel mensen weten dat”, lacht ze. “De vertegenwoordiger van Campari kwam hier in de zaak langs en vroeg of ik niet wilde deelnemen aan de wedstrijd. Dat leek me een leuke uitdaging, dus ontwikkelde ik mijn eigen versie.”

Haar creatie kreeg de naam ‘Meisje’, een speelse knipoog naar het imago van de Negroni als ‘drank voor Italiaanse macho’s’. “Ik voeg wat rabarbersap toe en infuseer de gin met gember”, legt ze uit. “Dat maakt de cocktail zachter en toegankelijker.”

“Mijn creatie kreeg de naam ‘Meisje’. Niet enkel Italiaanse macho’s drinken graag een Negroni”

Uit de tientallen inzendingen werden 19 recepten geselecteerd, waarna de jury de Negroni’s zelf kwam proeven. “Dat ik uiteindelijk bij de laatste tien zit, maakt me enorm blij”, zegt Toune. “Tijdens de finale moeten we onze cocktail live bereiden voor een professionele jury – waaronder een voormalige winnaar – én voor het publiek. Intussen staat ‘mijn’ Negroni ook al op de kaart in het restaurant, en dat voelt als een kleine overwinning op zich.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise