Sofie en Nicolas baten frituur ‘t Kroketje uit: “We doen onze beide jobs met hart en ziel”

Frituristen Sofie Hullak en Nicolas Croquette staan in de week voor de klas. In het weekend bakken ze frietjes. © API
Anton Peene Reporter

Sinds 2014 kan je in Dikkebus terecht in frituur ‘t Kroketje. Daar bakken Sofie Hullak en Nicolas Croquette de frietjes goudgeel in een voormalig café dat ze volledig omtoverden. Opvallend: het koppel combineert ‘t Kroketje met een job in het onderwijs.

In het pand in de Dikkebusseweg zat vroeger café ‘t Molenhof. “Ik heb altijd graag in de horeca gewerkt en het was mijn droom om ooit een eigen zaak te starten”, legt Sofie (42) uit. Zij woont al haar hele leven in Dikkebus. “Mijn voorkeur ging naar een broodjeszaak of frituur en liefst dicht bij onze woning even verderop in het dorp. Dat zou makkelijker te combineren te zijn met ons gezinsleven. Intussen zijn onze dochters 14 en 10 jaar oud. De jongste is als het ware geboren in de frituur.”

Het werd dus geen broodjeszaak, maar een frituur. “Over de naam moesten we nog even denken”, pikt Sofies man Nicolas Croquette (45) in, die afkomstig is van Nieuwkerke. “We konden met onze beide namen iets doen: Sofrietje of Kroketje en uiteindelijk kozen we voor de tweede optie. Eind augustus 2013 hebben we dit gebouw gekocht en na zeven intensieve maanden verbouwen openden we in maart 2014 onze frituur. De ene dag zat ik nog te denken aan potrellen en de dag erop stond ik frieten te bakken. We gingen vooraf al helpen in andere frituren om zo de kneepjes van het vak te leren en alle snacks te leren kennen. Ik had vroeger nog nooit van een taco gehoord. We hebben niet te veel reclame gemaakt rond onze opening. Zo wilden we er rustig aan beginnen. Al was iedereen zodanig nieuwsgierig dat het vanaf de eerste dag een stormloop was”, lacht Nicolas.

Bestelzuilen

Intussen hebben ze elk hun taakverdeling en vormen ze een complementair duo. “Ik doe vooral de kassa en Nicolas bakt de frieten”, aldus Sofie. “We doen zoveel mogelijk met twee, ook buiten de openingsuren. Tijdens de openingsuren is er hulp van een flexi-jobber of jobstudent. Die persoon bakt het vlees. In de coronaperiode introduceerden we ook bestelzuilen en die worden nog steeds gebruikt. Dat zorgt ervoor dat de wachtrij vermindert. Leveren of online bestellen doen we niet, maar klanten kunnen hun bestelling wel telefonisch doorgeven.”

Binnen tellen ze 50 zitplaatsen en bij goed weer kan je ook genieten op hun ruim terras achteraan. “We zullen iedereen met open armen ontvangen. We mogen veel Dikkebusnaren verwelkomen, maar ook mensen van buiten Dikkebus. Tussen Heuvelland en Ieper zijn we de eerste frituur die je tegenkomt.”

Perfectie nastreven

“De vrijdagavond blijft een van de topmomenten. Veel mensen zetten hun weekend graag in met een frituurbezoek. Onze specialiteit is de friet. We stampen de aardappelen nog zelf. Het blijft ons kernproduct en we moeten de perfectie nastreven. We zijn streng op de kwaliteit en proeven regelmatig. De smaak van de aardappel kan verschillen van week tot week. Naast de frieten zijn onze burgers een aanrader. Zo is er bijvoorbeeld de huisburger Dikkebusnoare. Traditionele snacks als frikandellen, Bicky Burgers en bouletten doen het ook al jaren uitstekend.”

Onderwijs

’t Kroketje is niet hun enige job. Sofie en Nicolas geven ook nog les in Ieper op campus Minneplein van GO! onderwijs. Nicolas: “Ik geef praktijkvakken elektriciteit, sanitair en verwarming, en Sofie brengt de leerlingen economische kennis bij. Als we vrijdag klaar zijn op school, start het tweede deel van onze week. Dan bereiden we alles voor in de frituur. Alles is vers en vanaf dan maken we werk van vers stoofvlees, vol au vent, balletjes in tomatensaus en scampi’s en de garnituren. Het is een bewuste keuze om deze jobs te blijven combineren. Er is meer zekerheid, maar het is natuurlijk niet te onderschatten. Het zorgt ervoor dat we geen enkele rustdag hebben en ons sociaal leven op een laag pitje staat. Anderzijds doen we beide jobs graag en met hart en ziel. Hoelang we dit nog zullen doen? Ik ging het maar vijf jaar doen en intussen zijn we elf jaar verder. Zolang iedereen tevreden blijft en we gezond blijven, gaan we door.”

’t Kroketje Dikkebusseweg 485, Dikkebus. Open op vrijdagavond, zaterdagmiddag -en avond en zondagmiddag -en avond. Telefonisch bestellen kan via: 0498 62 32 48.