Bijna dag op dag 66 jaar na de start op 16 november 1955 zetten Luc Pierloot en zijn vrouw Ann Desender het mes in een lange familietraditie. Op woensdag 17 november gaat hun bekende slagerij Pierloot op de Burg dicht, weliswaar om op donderdag 20 januari te heropenen als Keurslager Stijn en Leen. Mét het behoud van de kwaliteit én een wat verruimd assortiment.
Voor Stijn Everaert (38) en zijn vrouw Leen Bolle (34) wordt het hun tweede slagerij. In hun gemeente Ichtegem runnen ze al drie jaar hun eigen keurslagerszaak in de Hugo Verrieststraat. Ze blijven daar dezelfde service als voorheen bieden, maar nemen er in Torhout de uitbating bij van wat nu nog heel eventjes Slagerij Pierloot heet. Daar zal Sara Jaques de winkelverantwoordelijke worden, bijgestaan door twee personeelsleden van Luc en Ann die op post blijven: slager Chris-tophe Demey, die al sinds 1992 in dienst van de familie Pierloot is, en verkoopster Aricia Coene.
Van vader op zoon
Al sinds de jaren dertig bestaat er op dezelfde locatie op de Burg een slagerswinkel, maar pas sinds 1955 wordt die gerund door de familie Pierloot. Pionier André Pierloot, vorig jaar op 5 juni overleden, startte er op 16 november 1955 en in 1978 kwam zijn zoon Luc mee in de zaak. Laatstgenoemde heeft de winkel begin 1993 officieel overgenomen.
Het begon 66 jaar geleden met André Pierloot en zijn moeder Coralie Hemeryck. Ze beschikten over één smal uitstalraampje, een toonbank met vers vlees, een kapblok, de nodige messen en uiteraard ook een vleesmolen, want de filet americain werd toen vers in de winkel gemalen. Fijne vleeswaren, de zogenoemde charcuterie, bestonden toen amper. Wel hespenworst, eigen gemaakte bloedworst, droge worstjes, paté en salami. En voor de rest vers vlees.
André trouwde in mei 1958 met Erna Vanhoutte (nu 84) en die verving meteen schoonmoeder Coralie voor de bediening in de winkel. Een tijdlang was ook Andrés jongste broer Wilfried Pierloot in de zaak actief om de stiel te leren. Daarna begon hij in Blankenberge een eigen slagerij.
Altijd wilden we Kwaliteit met een hoofdletter
De slagerswinkel op de Burg werd in 1966 met een tweede uitstalraam uitgebreid. Latere grondige vernieuwingen hadden in 1988 en 2003 plaats, plus een kleinere opfrissing recent in 2018. Zoon Luc (op 9 november 60 jaar) kwam in 1978 aan de zijde van zijn ouders meewerken. In september 1986 trouwde hij met Ann Desender (59), die haar intrede in de winkel deed. Eind 1992 ging vader André met pensioen en begin 1993 namen Luc en Ann de zaak volledig over. Ze hebben een zoon Lorenzo (31), maar die ziet het niet zitten om in de voetsporen van zijn ouders te treden, al heeft hij al in de slagerij meegeholpen.
“Van de verkoop van enkel vers vlees zijn we geëvolueerd naar in zekere zin een traiteurzaak”, vertelt Luc. “Altijd wilden we Kwaliteit met een hoofdletter schrijven en dat loont. We hebben een massa trouwe klanten. We maken heel wat bereidingen zelf en hebben specialiteiten, zoals onze preparé van de chef en onze cordon bleu. Die zaken zullen door de overnemers behouden blijven.”
“Waarom we stoppen? Het werd fysiek en mentaal zwaar. De stress van zo’n zelfstandige zaak valt in geen geval te onderschatten. Ik zal in principe wel nog een drietal dagen in de week blijven meedraaien in de keurslagerij van Stijn en Leen in Ichtegem.”
Tweede zaak in drie jaar
De overnemers Stijn en Leen hebben twee dochtertjes, Marie (6) en Manon (3). Stijn werkte vroeger bij Van Gassen in Westende en daarna bij de bekende slager Dierendonck. “Daar heb ik mijn passie voor vers en gerijpt vlees te pakken gekregen”, zegt hij.
Leen heeft in de zorg gewerkt. In 2008 startte ze in bijberoep met Stijn als traiteur. In 2015 namen ze een kippenkraam over en stonden daarmee, naast hun job, in de weekends aan de kust en op zondag in het eigen Ichtegem.
“In 2019 zijn we dan gestart met Keurslager Stijn en Leen, onze eigen slagerij in Ichtegem”, aldus Leen. “En nu komt de tweede vestiging in Torhout erbij. Het gaat dus hard. Vanaf 20 januari staat winkelverantwoordelijke Sara er samen met Christophe en Aricia paraat. De openingsuren veranderen wel wat. De winkel op de Burg zal dagelijks doorlopend open zijn van 8 tot 18 uur, behalve op sluitingsdag woensdag. Op zaterdag en zondag is de slagerij enkel in de voormiddag open. We voorzien topproducten met een brede waaier aan vers en gerijpt vlees, gevogelte, traiteurartikelen, kaassoorten en charcuterie.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier