Sam en Aimée van Mac Moules serveren nu ook Noordzeevis vanuit nieuwe foodcontainer aan de Vistrap in Oostende

Vrienden en zakenpartners Sam Vancoppenolle en Aimeé Maes. © ZB
Redactie KW

Heb jij de nieuwe, hippe eetplek in Oostende al gespot? Aan de achterzijde van de Vistrap werd de foodcontainer Mac Mer geopend. Met het verhaal van de korte keten in het achterhoofd, willen vrienden en zakenpartners Sam Vancoppenolle en Aimée Maes op een toegankelijke manier de lokale visserij promoten. “Visje gekocht in de Vistrap? Wandel gerust even door en proef ook eens onze garnaalkroketjes”, knipoogt het duo.

In het kader van het Bar VISite project, medegefinancierd door de Europese Unie, ging het Economisch Huis Oostende op zoek naar een geschikte uitbater voor een nieuwe foodcontainer aan de Vistrap. Na een lange zoektocht, koos de jury voor het duo Aimée Maes en Sam Vancoppenolle van Mac Moules, het visrestaurant dat gevestigd is in de Van Iseghemlaan.

Als de ideale kandidaten om het verhaal van de korte keten te brengen, staan ze dus nu ook samen aan het roer van de foodcontainer Mac Mer. Hier zullen ze visgerechten, zoals mini-garnaalkroketjes en broodjes vissalade bereiden met dagverse vis van de reders aan de Vistrap.

Noordzeevis

Het is niet de eerste culinaire hotspot die Aimée en Sam openen. Beiden helemaal thuis in de horecawereld, openden ze samen het mosselrestaurant Mac Moules in de Van Iseghemlaan in 2022. In april dit jaar opende het duo de deuren van hun tweede vesting in Nieuwpoort.

“Voor Mac Mer wilden we inspelen op het concept van take-away. Wanneer klanten vis kopen in de Vistrap kunnen ze meteen ook een klein hapje nuttigen bij onze foodcontainer Mac Mer”, vertelt Aimée. Sam kan dit enkel beamen. “Ik ben zelfs opgegroeid in de visserij en vind het heel belangrijk om uitsluitend te werken met vis die niet ouder dan 24 uur is. Om die reden werken we dus ook nauw samen met de lokale vissers van de Vistrap.”

Wat Mac Mer zo speciaal maakt? “Vanaf de Vistrap heb je een fantastisch uitzicht op de voorhaven van Oostende. Klanten kunnen hier op hun gemak aperitieven en genieten van de voorbijvarende boten”, duidt Aimée.

“Afhankelijk van de seizoensgebonden visvangst, kan onze menukaart variëren. Ik heb mezelf 12 jaar geleden geëngageerd om enkel met Noordzeevis te werken. Dat idee trekken we ook door in Mac Mer”, vult Sam nog aan.

Minstens 5 jaar

De foodcontainer van Aimée en Sam zal minstens vijf jaar een unieke eetervaring creëren verbonden met de geschiedenis van Oostende en de culinaire rijkdommen die de Noordzee te bieden heeft. “Na een zeer moeilijk jaar, zeker wat de garnalen betreft, was de visserij zeker vragende partij om een extraatje toe te voegen aan de Vistrap”, duidt Charlotte Verkeyn, schepen van Ondernemen.

“In eerste instantie wilden we een tijdelijke standje neer te zetten, maar een duurzamere optie leek ons uiteindelijk een beter idee. De foodcontainer is dus een belangrijke schakel in de promotie van de lokale visserij en kadert volledig binnen het principe van de korte keten.”

Toekomstplannen

Met Oostende voor Anker in het nabije vooruitzicht, maken Sam en Aimée zich op om de geschatte 200.000 bezoekers hartelijk te ontvangen aan de Vistrap. “Dit is het ideale moment om mensen te laten proeven van onze Oostendse specialiteiten”, vertelt Sam.

Dat is zeker niet alles, de zaakvoerders zijn nu al plannen aan het maken voor volgend jaar. “We spelen met het idee om iedere vrijdag een ‘after work drink’ te organiseren. Indien het mogelijk is, zouden we nog een extra terras willen installeren op de container. Zo zullen onze klanten een nog fantastischer zich hebben op de haven van Oostende”, besluit Aimée enthousiast.

Afhankelijk van de weersomstandigheden en de visvangst, zal foodcontainer Mac Mer open zijn van donderdag tot zondag en ook tijdens de schoolvakanties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier