Ruiseleeds stokers-duo lanceert alcoholarme gin volgens een uniek concept: “We brengen gin terug tot de essentie”

Bas, Hildegard en Geert met een blad vol TUUR, een nieuwe reeks alcoholarme gin. (foto GGM)
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Het echtpaar Bas en Hildegard Van Ostaden haalde reeds verschillende prijzen met het stoken van uitmuntende whisky. Ditmaal brengen ze TUUR op de markt, een alcoholarme gin in zeven smaken. Het concept is even simpel als uniek: stook een gin van maar liefst 46 graden, waarvan je slechts 2 pipetjes nodig hebt om een lekkere alcoholarme gin tonic te drinken. “We brengen de essentie van gin terug naar zijn puurste vorm”, legt Bas uit.

Het is nog maar geleden van vorig jaar dat het Engelse whisky-icoon Jim Murray vijf whisky’s van Bas en Hildegard opnam in zijn gereputeerde whisky-bijbel. “This really is a delight” liet Murray enthousiast weten en hij bekroonde de ‘Bassets Cigar Malt’ zelfs met een ‘Liquid Gold Award’ en liefst 94,5 punten! Wat maakt onze Ruiseleedse stokers zo innovatief? “Vooreerst moet je de sector kennen”, stelt Bas. “Mijn vrouw Hildegard is een scheikundig ingenieur en een specialist in het ontwikkelen van smaken en geuren. Ik ben zelf een bedrijfskundig ingenieur. We hebben een duidelijke taakverdeling. Zij doet de receptuur, ik stook de drank. We hebben leren denken buiten de traditionele grenzen van het distilleren.”

Twee pipetjes

Ditmaal pakken ze uit met zeven soorten gin, handig gevat in een pipetflesje. “Daarmee besparen we op verpakking, transport en afval”, legt Hildegard uit. “Uit één flesje TUUR van 100 ml kun je 50 gin-tonics halen. Zo’n flesje vervangt dus vijf klassieke flessen gin. Want onze gin is geconcentreerd, gedistilleerd in kleine pot-stills van The Bassets Craft Distillery in Ruiselede. Door de pipets kun je in volle vrijheid een gin samenstellen volgens je eigen balans en smaak en toch nooit meer dan 0,4 % alcohol halen. Want 1 pipetje is precies 1 milliliter gin. Voor een goede gin-tonic volstaan twee pipetjes. Een flesje kost € 35 en telt zeven smaken: citroen, jeneverbes, blauwe bes, gember, bloedsinaasappel, kruiden en absint. We hopen zo een goed alternatief aan te bieden voor andere alcoholarme draken, die vaak als te zoet worden ervaren en vol additieven en bewaarmiddelen zitten.”

TUUR zou wel eens een belangrijk gat in de markt kunnen opvullen. (gf)
TUUR zou wel eens een belangrijk gat in de markt kunnen opvullen. (gf)

Uniek concept

Geert Debrandere van restaurant De Nieuwe Lekkerbek heeft zich helemaal achter dit nieuwe concept gezet. “Ik drink al vijf jaar zo goed als geen alcohol meer, maar met TUUR kan ik probleemloos twee gin-tonics drinken en nog perfect met de wagen rijden. In de horeca zijn ze al jaren op zoek naar zo’n product. Ik vind het een bijzonder uniek concept en zal het vanaf volgende week op m’n kaart zetten.” Debrandere is ook afgevaardigd beheerder van Culibel, een netwerkvereniging van restaurants en foodies. Hij is vast van plan de nieuwe gin ook bij zijn leden te introduceren. In restaurant De Nieuwe Lekkerbek komt de gin op de kaart aan € 9 per glas. Bedoeling is dat de nieuwe drank zo ingeburgerd raakt, dat iemand uiteindelijk spontaan zegt: “Ik ben vandaag BOB. Heb je soms TUUR in huis?”

Bas en Hildegard Van Ostaden runnen al tien jaar The Bassets Craft Distillery, aan de Krommekleerstraat 21b in Ruiselede (Wingene). Voor alle info: info@the bassets.com en www.tuurgin.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content