Tot juni is er in Oostende ‘de Tafel van James’ waarbij 26 restaurants en andere zaken ervoor zorgen dat je Ensor kunt proeven. “Het is logisch dat de restaurants een graantje meepikken van het Ensorjaar”, zegt burgemeester Bart Tommelein.
Het Ensorjaar loopt in de badstad tot september en krijgt een vervolg op het bord. 26 restaurants creëerden een menu dat aan James Ensor gelinkt werd: van hapjes op kunstige keramiek, bereidingen met schaal- en schelpdieren tot een Ensorijsje. In Belle de Jour (Madridstraat) maken ze een knipoog met het James Ensormenu ‘sois belle et mange mieux’ voor 85 euro met als afsluiter een Ensoriaanse pavlova waar de chef speelt met kleuren, smaken en texturen. Anderen gaan aan de slag met rog omdat Ensor ‘De rog’ (1882) schilderde.
In Marina maken ze drie bereidingen met schelpdieren, chef Willem Hiele bedacht twee hapjes op handgeschilderde oesterschelpen en nog iemand anders bedacht een kroket met schelvis, garnalen en mosseljus. Anderen zorgden voor een extra gadget waarbij de klant met een onderzetbord vertrekt. “Het culinaire mag tijdens het Ensorjaar niet ontbreken en daarom is er tot juni dit project. De ondernemers wilden heel graag meewerken. Het is logisch dat ze een graantje meepikken”, zegt Bart Tommelein.
Met Kunst aan Tafel
Toerisme Oostende zet de schouders onder ‘de Tafel van James’ en liet per restaurant een menufiche maken en promoot het ook met een krant met overzicht van alle deelnemers. Ze hopen dat eters meerdere restaurants bezoeken. Het evenement doet terugdenken aan ‘met Kunst aan tafel’, het initiatief met kunstige onderzetborden dat destijds werd bedacht door Willy Bosschem en er na enkele succesvolle edities plots mee ophield.
“Een bezoek aan Oostende in het kader van het Ensorjaar is niet compleet zonder beleving op restaurant”, luidt het. Toerisme Oostende via haar kanalen en Horeca Middenkust zullen het initiatief promoten. De actie loopt tot eind juni.
Amelie Cobbaert: ijsje Ensors Pearl of Ostend
Ook ijsjeszaak Amy Mary doet mee en maakte een koekje met drie kleuren in de vorm van een schelp. Amelie Cobbaert: “We gebruikten daarvoor rode biet, kurkuma en algen. Daarop komt lavendelijs met cassis dat we overgieten met een saus van frambozen en rozenwater. We werken af met een crumble van witte chocolade en pistache en met verse slagroom. We doopten het tot Ensors Pearl of Ostend omdat het verwijst naar een oester en parel.”
Amelie neemt bewust deel: “We willen ons onderscheiden en lokaal verankeren. Het was tof om creatief bezig te zijn met smaken. Dit ijsje zullen we ook deze zomer aanbieden.”
Vicky en Kevin van Heerlijk lieten biertje brouwen
“Het was leuk om voor dit Ensorjaar iets extra te doen”, zeggen Vicky Helsmoortel en Kevin Vandromme van bierrestaurant Heerlijk op Raversijde. “In de schilderijen van Ensor is niet alles wat het lijkt en dat vertaalden we in een driegangenmenu. Als voorgerecht is er een vitello tonnato met een hartige Oostendse splitwafel, daarna een Oostendse vissoep of vlees gepimpt met lapkoes, een Oostends gerecht dat vissers vaak aten. Als dessert is er een chocoladeoester. We brachten Ensor en Oostende samen. We combineren het met Den Ostendsche Baron, een biertje dat we opnieuw lieten brouwen met duindoorn en rozebottel, die je terugvindt in de buurt van het duinenkerkje. De eerste reacties op het menu zijn erg positief.”
Ensor 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier