Restaurant-tearoom D’n Hommelzak op de Paardenmarkt in Poperinge bestaat 40 jaar. De zaak is gevestigd boven de huidige Carrefour Market. De gebouwen deden een halve eeuw geleden dienst als opslagmagazijn voor een metaalhandel.
Fanny Jacob (61) nam er veertig jaar geleden haar intrek als keukenhulp en kok. “Ik ben geboren in de horeca. Mijn ouders waren de uitbaters van het restaurant Casino op de Zwarte Berg. In het begin was D’n Hommelzak vooral een brasserie, met snacks, spaghetti, croques, wafels, pannenkoeken en ijsjes op de kaart. Later zijn we uitgegroeid tot een volwaardig restaurant en tearoom. Onze specialiteit is onze dagschotel ’s middags, ook op zaterdag, maar niet op zondag”, vertelt Fanny.
Veel trouwe klanten
Yves Logie (62) vervoegde Fanny vier jaar later, na een loopbaan bij De Post. “Ons succes hebben we te danken aan het feit dat we al die tijd konden rekenen op een ploeg van goed personeel, en uiteraard aan onze vele trouwe klanten die hier al jaren komen. Wij nemen ook praktisch nooit vakantie, zodat de mensen er steeds kunnen op rekenen dat de zaak open is”, zegt Yves Logie.
“In het restaurant hebben we plaats voor 70 couverts, en in het snookercenter ernaast (waar zes biljarttafels staan) is er ook nog heel wat ruimte. We werken al jaren met vier vaste personeelsleden”, aldus Fanny, die alleen voor het fornuis staat. “De coronaperiode overleefden we vooral door onze afhaaldienst en gerechtvaardigde staatssteun. Vreemd genoeg kennen we onze sterkste periode sinds het einde van corona”, vertelt Yves nog.
“Het is steeds moeilijker om extra hulp te vinden. Weinig mensen staan nog te trappelen om te werken op zaterdag en zondag”
“Zelf hebben we geen kinderen. We blijven hier zolang we kunnen en het nog graag doen. We houden de zaak zeker nog drie jaar open, want zo lang loopt ons huurcontract nog met eigenaar van de gebouwen veearts Maurits Verschaeve uit Reningelst”, aldus Fanny. “Maar het is er de jongste jaren niet gemakkelijker op geworden. In de weekends werken we veel met studenten, extra’s en flexijobs. En die zijn steeds moeilijker te vinden. Weinig mensen staan nog te trappelen om te werken op zaterdag en zondag.”
“Bovendien maakt de overheid het ons ook steeds moeilijker, door steeds hogere eisen en controles, zware lasten op arbeid, minder aftrekposten voor de belastingen enzomeer”, besluit Yves Logie. (AHP)
D’n Hommelzak is overdag open, met uitzondering van sluitingsdag donderdag, en de maandag vanaf 17 uur. ’s Avonds kan men er ook terecht op dinsdag, vrijdag, zaterdag en zondag.
Info: Paardenmarkt 10b, 057 33 71 72, fanny_hommelzak@hotmail.com
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier